Nuorisoseurat koolla

Nuorisoseuratoiminnan tulevaisuutta käsiteltiin Onkiniemen Nuorisoseuran talolla viime viikon tiistaina, jonne oli kokoontunut itähämäläiset nuorisoseurat sekä valtakunnallisen liiton pääsihteeri Antti Kalliomaa.

Kokoustamassa olivat Onkiniemen, Liikolan, Tikkalan,  Suopellon, Nuoramoisten, Putkilahden ja  Särkilahden Nuorisoseurojen väkeä sekä Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Antti Kalliomaa ja Etelä-Hämeen Nuorisoseurojen toiminnanjohtaja Hannu Nipuli.

Antti Kalliomaa kertoi olevansa paikalla Onkiniemessä, koska liitto pyrkii nyt aktiivisesti kuulemaan paikallisten seurojen näkemyksiä ja kokemuksia toiminnan kehittämiseksi.

–Ensi vuodesta on tulossa tärkeä vuosi koko järjestölle, sillä silloin järjestetään valtakunnallinen nuorisoseurakokous, jossa valitaan liiton valtuusto ja linjataan toiminnan suuntaviivoja seuraavan kolmen vuoden ajalle, kertoi Kalliomaa.

Tilaisuudessa käytiin läpi paikallisten nuorisoseurojen kuulumiset ja pohdittiin myös toiminnan kehittämistä valtakunnallisesti.  Ensi vuonna järjestetään Nuorisoseurakokous Tampereella 2.-4.10.2015. Kokouksessa on tarkoitus hyväksyä järjestön uusi kolmivuotisohjelma. Tähän ohjelmaan toivotaan kaikilta jäsenseuroilta aktiivista panosta, jotta ohjelma olisi mahdollisimman lähellä seurojen toimintaa.

Varainkeruuseen liittyen pääsihteeri kertoi, että järjestöllä on ensimmäistä kertaa sen historian aikana rahankeruulupa.

Uutena asiana ensi vuoden aikana otetaan käyttöön mobiilijäsenkortti. Niille jäsenille, joilla ei ole tarvittavaa laitetta toimitetaan paperiversio jäsenkortista. Jäsenkorttiin saadaan helposti liitettyä järjestön uutisia ja kerrottua jäseneduista.

Jatkuvasti tiukkenevat viranomaismääräykset herättivät kokouksessa paljon puhetta. Tiukkenevat vaatimukset on huomattu paikallisissa tapahtumissa. Nyt viranomaiset vaativat jo, että jokaisella vapaaehtoisella järjestysmiehellä on oltava järjestyksenvalvojakortti.

Kalliomaan mielestä turvallisuusvaatimusten kehittyminen on periaatteessa hyvä asia, mutta liian pitkälle vietyinä ne tekevät vapaaehtoistoiminnan yhä vaikeammaksi.

–Nyt usein käy niin, että paikallisen seuran kesäjuhlalla on samat vaatimukset kuin tuhansien ihmisten festivaaleilla, totesi Kalliomaa.

Seurat toivoivat, että liitto voisi kaikkiaan pyrkiä vaikuttamaan lupa-asioihin ja kansalaistoiminnan esteinä oleviin normeihin. Seurojen mielestä esimerkiksi tapahtumanjärjestämiseen liittyviä papereita tulisi vähentää ja yksinkertaistaa.

Tapaamisen yhteydessä kaikki nuorisoseurat saivat kertoa omat kuulumisensa. Kaikista ongelmista huolimatta tapahtumista tuli pitkä lista ja ne kuvastivat positiivista asennetta tulevaisuuden suhteen. KP