Uusi lammastila

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Ravioskorvessa sijaitseva Starhill Stable on opittu tietämään hevostilana ja tullut tunnetuksi ennenkaikkea issikoistaan. Nyt painopiste on muuttumassa lammastalouden puolelle, issikoita toki unohtamatta.

Tallin emännän Nina Blomqvistin kulunut kesä oli hektinen; työ Pinxinmäellä,  uuden yrityskuvion Ilola Holidays’in sisäänajo Pasi Sinisalon kanssa ja lammastilan kehittäminen Ravioskorven tilalla.

–Vaikka kaikki työt tuntuivat mieluisilta, tuli päällimmäiseksi riittämättömyyden tunne. Oli pakko tehdä ratkaisuja ja selkiyttää tilannetta. Päätöksenä oli jättää Pinxinmäen työt pois ja siirtää yrittämisen painopiste tänne Ravioskorpeen.

Kesän mittaan Nina ja Pasi rakentelivat Ilola Holidays -tuotetta toimintakuntoon ja ensi kesänä tämäkin sektori on valmis markkinoitavaksi. Sauna majoitustiloineen ja iso aitta, missä on viisi huonetta. Ravioskorpi lampaineen ja issikoineen on kuitenkin pääsääntöinen työpaikka ja ennenkaikkea kotipaikka.

–Ilola ei sido liiaksi, sinne riittää käynti kerran päivässä.

Korven Karitsa -tuotemerkillä lampaanlihan tuotanto aiotaan tilalla nostaa mahdollisimman korkealle. Kokonaistuotannon aikataulu kulkee kahden kuukauden sykleissä, jolloin teurastetaan kerrallaan 15 lammasta – sesonkiaikoina (joulu ja pääsiäinen) enemmänkin.. Tilalla on nyt menossa toinen erä, minkä tuotteita asiakkaat ostelivat viikonvaihteessa Osta tilalta -teemapäivän merkeissä; lihaa, säilykkeitä, makkaraa jne. Tarjolla oli myös maukasta lammaskeittoa. Lihanjalostuksen monipuolistaminen on Nina Blomqvistin selkeä tulevaisuuden tavoite.

–Tulemme valmistamaan muunmuassa valmiiksi maustettuja jauhelihapihvejä, jolloin ruoan valmistus kotona entisestään helpottuu.

Korven Karitsa on liittynyt mukaan lähiruokarengas Rekoon, minkä kautta asiakkaat voivat tilata tuotteita suoraan tiloilta. Nina kertoo jo löytäneensä yksittäisiä asiakkaita Sysmän, Hartolan ja Heinolan alueelta ja lähiruokapiste palvelee lisäksi  koko ajan Ravioskorven lammastilalla.

Pasi Sinisalo lopettaa työt Pinxinmäellä

Pasi Sinisalo on toiminut Pinxinmäen perustamisesta lähtien yhtiön toimitusjohtajana. Hän lopettaa työt ravintolassa, mutta jatkaa tarvittaessa yhtiön osakkaana – ellei innokkaita osakkeenostajia ilmaannu.

Olen valmis myymään koko ravintolan osakekannan omalta osaltani. Toivottavasti löydämme Pinxinmäen toiminnalle sitoutuneen jatkajan. Ellei sitä meidän toimesta löydy, kunta voi kilpailuttaa koko bisneksen uudelleen.

Pasi kertoo olevansa jatkossa kokopäivätoimisesti mukana Ilola Holidays’in ja Korven Karitsan toiminnoissa.

Omistan osan lampaista ja muutoin työskentelen tällaisena jokapaikan ”renkinä”.

Ensi kesän suunnitelmissa on muunmuassa kotieläinpihan perustaminen Ravioskorpeen.

Kotieläinpihan kasvatit ovat pelkästään tuotantoeläimiä, riikinkukot tai muut vastaavat eivät kuulu tähän perheeseen. Näytillä on esimerkiksi lampaita, hevosia, lehmiä, possuja. Saavatpahan lapsetkin nähdä, mistä se ruoka oikein tulee!