Uusi koulu puhuttaa

Sysmän kunnanhallitus esittää 8.9. kokoontuvalle valtuustolle uuden koulukiinteistön rakennuttamista vuokrakoulu-periaatteella ja siirtymistä yhtenäiskouluun. Kunnanhallituksen esityksessä koulun paikaksi ehdotetaan yhteiskoulun piha-alueita. Kunnanhallituksen kokouksessa koulun sijaintipäätöksestä äänestettiin. Vastaehdotuksena esitettiin rakennettavan koulun sijaintipaikaksi nykyistä Väihkylän tonttia, mutta tämä ehdotus hävisi äänestyksen 5 – 4. Valtuusto päättää tämänkin asian ensi maanantain kokouksessaan.

Sysmän nuorisovaltuusto, opettajakunta ja vanhempainyhdistys olivat lähettäneet kunnanhallitukselle vetoomukset, joissa kaikissa keskeisenä sisältönä oli kannanotto uuden koulun sijainnista. Vetoomuksissa tähdennettiin Väihkylän koulun tontin esitettyä parempaa sopivuutta uuden koulun sijaintipaikaksi.

Nuorisovaltuusto totesi, että Yhteiskoulun piha ei ole sovelias välituntien viettopaikaksi, mutta Väihkylässä tähän asiaan on panostettu viime vuosina. Nuorisovaltuusto on valmis järjestämään kyselyn koulujen oppilaille ja opiskelijoille uuden koulurakennuksen sijainnista ja muista toiveista.

Opettajien vetoomuksessa painotetaan myös Väihkylän tontin runsasta vapaata tilaa ja pihaan EU-tuella rakennettujen lähiliikuntapaikkojen merkitystä. Vetoomuksen mukaan pienten lasten kulkeminen liikuntatunneille näille paikoille yläkoululta ei ole turvallista eikä tarkoituksenmukaista. Opettajat toteavat, että Väihkylän koulun alueella on kunnan omistamia huonokuntoisia ja käytöstä poistettuja rakennuksia, joita purkamalla saataisiin tilaa joko uusille rakennuksille tai piha- ja parkkialueelle.

Puukoulun, ”kahvimyllyn” peruskorjausta luonnollisesti kannatetaan ja opettajien vetoomuksen mukaan siihen voitaisiin sijoittaa mm. kunnanvaltuuston kokoustilat, kansalaisopiston toimipiste, järjestötilat, harmonikkamuseo ja vaikka Olavi Virta -keskus. Opettajat toteavat ratkaisun lisäävän vetovoimaisuutta naapurikuntiin nähden ja olevan satsaus tulevaisuuteen. Myös vanhempien vetoomuksessa kiinnitetään huomio Väihkylän tontin parempiin liikuntamahdollisuuksiin välitunnilla ja ylempien luokkien oppilaiden vetämiin leikkeihin. Liikennejärjestelyt, urheilupaikat ja esiopetusikäisille tarvittava päiväkoti puoltavat vanhempien mielestä Väihkylän tonttia uuden koulukiinteistön sijaintipaikaksi. Myös vanhemmat esittävät ”kahvimyllylle” yleishyödyllisiä käyttötarkoituksia opettajien tapaan.

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoen mukaan kunnalla on tarkoitus keskittää kaikki kunnan taajamassa annettava opetus yhden pihapiirin rakennuskokonaisuuteen siten, että siitä muodostuu toimiva yhtenäiskoulu. Lähtökohtana suunnittelussa on puukoulun ”Kahvimyllyn” korjaus. Kunnanjohtajan mukaan 800 hyötyneliön puukoululle ei ole osoitettavissa uskottavaa ylläpitäjää muutoin kuin koulukäyttöön.

–Mikäli uusi koulu tulisi Väihkylän koulun pihapiiriin, ei puukoulun suunniteltu korjaus olisi enää perusteltua, toteaa kunnanjohtaja.

Kitkiöjoen mukaan Väihkylä-vaihtoehto vuokrakouluna on 20 vuoden tarkastelujaksolla n. 6 milj. euroa esitettyä vaihtoehtoa kalliimpi. Kitkiöjoki lupaa, että uuden koulun käytännön suunnitteluun osallistuu koulun väki, samoin välituntiviihtyvyyden ja aktiviteettien suunnitteluun. Välituntitilat voidaan alustavan hahmottelun perusteella sijoittaa koulun mäelle eri luokka-asteiden tarpeisiin ja välitunteja voidaan viettää virkistävästi myös muualla kuin isolla liikuntakentällä.

–Asiantuntijaselvitysten pohjalta laaditut laskelmat osoittavat selvästi koulun mäen vuokraelementtikoulun ja puukoulun korjauksen edullisuuden verrattuna omaan investointiin sekä koulun mäellä että Väihkylän koulun pihapiirissä, toteaa kunnanjohtaja Kitkiöjoki lopuksi.

KP

Yksi vastaus artikkeliin “Uusi koulu puhuttaa”

  1. Jos halutaan edullista ratkaisua tinkimättä toimivuudesta niin puu/moduuli ratkaisu kannattaa selvittää, voidaan tehdä myös kahteen kerrokseen. Ei myöskään tarvitse tinkiä pysyvien rakennusten määräyksistä vaikka moduulirakennus on periaatteessa siirrettävä.

Kommentit on suljettu.