Mehut irti omenoista

Tiesitkös tämän omenoista; se sisältää c-vitamiinia, B1, B2, B6 ja E-vitamiineja ja sen kuitupitoinen mehu edistää ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa. Tänä syksynä omenasato on kohtuullinen, joten on viisasta puristaa omenat tuoremehuksi heti juotavaksi tai pastöroida se, mikä takaa juomakelpoisuuden viileässä säilytettynä 6–12 kuukautta.

Erkki ja Eeva-Liisa Suhonen perustivat mehuaseman kotinsa autotalliin Peräläntielle vuonna 1996, jota pyörittivät alkuun arkipäivisin naapurit Mauri ja Sirkka Luoma-Nirva. Viikonloppuisin remmiin astui talon väki ja jo silloin kouluikäinen Mikko Suhonen opetteli mehuaseman toiminnan käytännön niksit. Mikko valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2004 ja työskentelee Päijät-Hämeen keskussairaan päiväkirurgian osastolla. Vuosilomansa Mikko on tottunut sijoittamaan alkusyksyyn, sillä Sysmän mehuasema tarvitsee Luoma-Nirvojen lopettamisen jälkeen sesonkiaikaan osaavia käsiä. Äiti Eeva-Liisa auttelee mehuaseman eri työvaiheissa parhaansa mukaan.

Viime lauantaina Mikko löytyi mehuasemalta täydessä työn touhussa; hartolalainen Terho Mattila oli tuonut mehustettavaksi useita laatikollisia syysomenoita. Mehuaseman asiakkaat tulevatkin runsain joukoin myös Sysmän ulkopuolelta, Hartolasta ja Pertunmaalta. Aiemmin Hartolassakin oli mehuasema, mutta sen lopetettu toimintansa asiakkaat oppivat ajamaan Sysmään Mikon asiakkaiksi.

Mikon kertoman mukaan yhdestä omenakilosta tulee hiukka yli 6 desiä mehua.

–Ja vähän raaka omena on ehdottomasti paras mehuksi puristettavaksi, tietää Mikko kertoa.

Ja kuten jo todettiin, tuoremehu säilyy jääkaapissa 3–5 päivää, mutta sen voi toki pakastaa pusseissa myöhempää käyttöä varten. Sysmän mehuasemalla tehdään myös pastöroitua mehua mukaviin hanallisiin pitkäaikaista käyttöä silmälläpitäen. Pastöroitaessa mehu kuumennetaan 80 asteeseen.

Mikko Suhosella on Peräläntiellä hyvät tilat mehuaseman toiminnalle ja hän aikoo pyörittää toimintaa niin kauan kun koneet kestävät. Tänä vuonna jouduttiin jo uusimaan laitteen moottori. Mikko toivoo omenaihmisten tuovan satonsa pian mehustettavaksi, omenan laatu on parhaimmillaan eikä asiakasjonoja asemalle ole.

–Asema on toiminnassa 3–4 päivänä viikossa ja yhden päivän aikana koneen läpi juoksee 500–600 kiloa omenoita. Myöhemmin syksyllä asema toimii vielä viikonloppuisin, sillä silloin monet mökkiläiset tulevat mehustamaan omenasatonsa, toteaa Mikko Suhonen.

Omenoiden lisäksi monissa pihoissa kasvavat aroniat ovat tuottaneet hyvää marjasatoa ja Mikko Suhosella on hyvä mehuresepti.

–Yksi kymmenesosa aronian mehua omenamehun sekaan.  Sekoituksen teko onnistuu täällä meillä ihan napakasti.

KP