Hartolan mahtimarkkinat

Hartolan syysmarkkinoita suosi viime lauantaina kesäisen kaunis ilma – taas kuin tilauksesta. Ja kyllä se kylällä näkyikin. Jo aamuyhdeksältä väkeä markkinaraiteilla oli tungokseen asti, autoja riitti virallisille parkkipaikoille ja vähän muuallekin. Ihmisvilinässä kauppakin kävi. Humun keskellä vuoden markkinamestariksi valittiin yrittäjä ja urheilija Esa Kiuru.

Kauppiaita markinoilla oli viitisen sataa ja vieraita jopa 30 000. Hartolan syysmarkkinat osoitti, että se on kiistatta Suomen suurin yksipäiväinen markkinatapahtuma. Heinolassa samaan aikaan järjestetyt yrittäjämessut eivät näyttäneet Hartolan vetovoimaa vähentävän.

Vastavalittu markkinamestari Kiuru oli sen sijaan huolissaan kylän kivijalkakauppojen tulevaisuudesta ja toivoi asiakkaiden muistavan paikallisten palveluiden tärkeyden. Tuoreen markkinamestarin urheilukauppa on aivan kylän ytimessä ja mies itse on huippu-urheilija. Mestaruusjuhlat ovat hänelle tuttuja. Kiuru on muun muassa veteraanien keihäänheiton ME:n haltija, moninkertainen maailmanmestari ja aivan tuore, ylivoimainen Suomen mestari ties monennettako kertaa.

Yleisöäänestyksellä valittu markkinamestari sai viittansa viime vuoden mestarilta Mirkku Tammistolta sekä kunnanhallituksen puheenjohtajalta Markku Palmilta ja kunnanjohtaja Merja Oleniukselta. Uutta markkinamestaria kuvailtiin merkkihenkilönä esimerkilliseksi urheilijaksi ja yrittäjäksi.

Vaikka kauppa kävi kojulla kuin kojulla, suosikkipaikoissa oli väkeä ihan jonoksi asti. Lasten lempipaikaksi osoittautuivat liukumäki ja pomppulinnat ja aikuisten muun muassa sahtiterassi. Ja kun nälkä pääsi yllättämään, matka jatkui johonkin markkinoiden muikkupaikoista.

TK