Onnettomuusharjoitus Sysmässä

Alkutilanteessa linja-auton matkustaja sai sairaskohtauksen ja alkoi häiritä kuljettajaa, jolloin auto suistui tieltä ja törmäsi puuhun syttyen palamaan. Takana ajava henkilöauton kuljettaja näki onnettomuuden ja suoritti hälytyksen.

Näin käynnistyi jo toinen Hartola-Sysmä Sairaankuljetuksen ja Sysmän VPK:n järjestämä yhteisharjoitus viime torstaina. Varsinkin liikenneonnettomuudessa palokunnan ja ensihoidon yhteistoiminnan sujuvuus on erityisen tärkeää.

Palokunnan ensimmäinen paikalle tullut yksikkö käynnisti pelastustehtävän sammuttamalla palon, jonka jälkeen potilaat siirrettiin ulos autosta uudelleen syttymisvaaran vuoksi. Tämän jälkeen suoritettiin potilaiden luokittelu vammojen mukaan kiireellisyysjärjestykseen.

Ensihoidon yksikköjen saavuttua paikalle siirtyi hoidon johtovastuu heille ja palokunta jatkoi toimintaansa heidän ohjeistamana potilaiden hoidossa sekä onnettomuuspaikan raivauksessa. Tässä yhteydessä  löytyi yllättäen ulosajossa linja-auton alle jäänyt pyöräilijä.

Potilaiden vammat olivat moninaisia; alhaisen verensokerin aiheuttama sekavuus, raajavammoja, elottomuus jne. Kun potilaat saatiin hoidettua ja siirrettyä ambulansseihin, joukot palasivat paloasemalle kuulemaan paikalla olleiden  tarkkailijoiden palautteen suoritteista.

Kaksi todellista hälytystehtävää harjoituksen ajankohtana vähän latisti harjoituksen kulkua. Alun perin harjoitukseen piti osallistua enemmän ambulansseja ja lääkintätoiminnan johdon piti tapahtua radioitse Lahdesta käsin, kuten monesti aidoissa tilanteissa tapahtuu. Harjoituksen johto onnistui kuitenkin hoitamaan tilanteen aitoudentunnun takaiskuista huolimatta.

Hartola-Sysmä Sairaankuljetuksella ja Sysmän VPK:lla on pitkä kokemus yhteistyöstä niin hälytystehtävissä kuin myös harjoituksissa ja tätä työtä tullaan tekemään jatkossakin.

KP