Tulisija on kodin sydän

Kodin tulisijaa, uunia tai takkaa, on pidetty kautta aikojen kodin sydämenä. Sitä se on edelleen enevässä määrin; se antaa turvallista lämpöä nykyaikaisen tekniikan pettäessä ja toimii sisätilojen mainiona ilmastointilaitteena. Lisäksi tulisijan energialähteenä useimmiten käytetään kotimaista polttoainetta, elikkä puuta.

Sysmäläinen Kauko Nurminen edustaa mallikkaasti alueemme tulisijojen tekijöiden vähenevää ammattikuntaa.

Nurmisella on takanaan pitkä työura. Jo kouluaikoinaan hän työskenteli isänsä alaisuudessa Nurmisen Konepajalla ja opiskeli työn ohessa konepiirustusta – teknisestä oppilaitoksesta hän valmistui koneteknikoksi v. 1978. Suunnittelu- ja työnjohdolliset tehtävät lisääntyivät konepajalla pikkuhiljaa ja pian vastuulla oli erilaisia kokonaisprojekteja.

Vuonna 1983 Nurminen hakeutui muille työmarkkinoille; vuosi konepajalla Nastolassa ja kuusi vuotta huoltopäällikkönä Lahdessa  puutyöstökoneiden maahantuontia harjoittavassa yrityksessä. Paluu Sysmään tapahtui  v. 1990 tuotantopäälliköksi Labkon uuteen tehtaaseen.

Vuonna 2004 tapahtuneen sairausjakson  jälkeen Kauko Nurminen  päätti vielä kouluttautua uuteen ammattiin ja suoritti koulutuskeskus Salpauksessa rakennusalan perustutkinnon – osana tutkintoa oli muuraustyöt v. 2006. Siitä alkoi ura tulisijojen suunnittelu- ja asennustehtävissä.

Kauko Nurmisen työlle on ominaista urakan kokonaisvaltaisuus. Siihen sisältyy tulisijojen suunnittelu, laskenta ja lopuksi työn toteutus, asennus.

Suunnittelu ja työn hienosäätö tapahtuvat tietysti yhdessä asiakkaan kanssa. Ennen asennustyön aloittamista asiakas saa materiaali- ja työlaskelmat ja rakennekuvat ja suoritan lisäksi tarvittaessa myös tarvikekilpailutuksen. Lisäksi teen asiakkaan puolesta mm. verottajan edellyttämät paperityöt. Suunnitteluprosessi ja kanssakäyminen asiakkaan kanssa on aina antoisaa, toteaa Kauko Nurminen.

Nurminen asentaa tarvittaessa myös alan liikkeissä myytäviä valmiita tulisijoja. Lisäksi monet vanhat tulisijat tarvitsevat korjauksia ja trimmausta palamishyötysuhteen parantamiseksi.

Uuden tulisijan suunnittelussa Kauko Nurminen kertoo pyrkivänsä ratkaisuun mikä sopii valittuun tilaan ja käyttötarkoitukseen; tulisijan pinnnoituksessa ja mitoituksessa huomioidaan mm. huoneen värimaailma, korkeus ja käytettävissä oleva hormisto.

Nurminen kertoo töitä olevan riittävästi eläkeläismiehelle. Asiakas palvellaan hyvin, mutta jatkuva työllistyminen ei ole päätavoite.

Tässä iässä on yhä enemmän tarvetta viettää aikaa vaimon ja ystävien kanssa sekä harrastusten parissa. KP

Yksi vastaus artikkeliin “Tulisija on kodin sydän”

  1. Moi Kauko,
    noiden osittain yhteistenkin elämän vaiheiden jälkeen sanon kuin maailmanmestari Juhani Kärkinen yhteisen Skotlannin golfmatkamme jälkeen.
    ”Päivä päivältä arvostan Kaukoa enemmän”.

Kommentit on suljettu.