Torilla tavataan!

Hyvien Ihmisten tori houkuttelee jo nimellään ihmiset torikahvien ja kukkaostosten pariin. Ensimmäiset kesäpäivät viime viikon vaihteessa sytyttivät Sysmän ja sysmäläiset kuin uudestisyntymään lumisen talven jälkeen. Syrjälän kahviossa kerrattiin talven tapahtumia ja suunniteltiin tulevaa kesää. Taimipisteessä äidit ostelivat kesäkukkia ja yrttejä, isät ruusuja äitienpäivää varten. Liikenne keskustan kaduilla oli kuin parhaaseen kesäaikaan.
Hartolan torilla toimii kesä- ja heinäkuun ajan kahvila, jota pitää Jessica Ojanen. Kausituotteita (peruna, porkkana, mansikka, herneet…) myydään 1.6.-31.8. Tori kaunistuu, istutuksia tulee kesän kuluessa eri puolille toria. Kesäkauden avajaisissa 26.5. kunta luovuttaa ensimmäisen Vuoden Västäräkki -pokaalin ja kunniakirjan positiiviselle ja aktiiviselle tiedottajalle.
Torit sykkivät niin Sysmässä kuin Hartolassakin kesäisellä rytmillä.

 

Kesäisen Sysmän olohuone

Kyösti Piippo
Sysmä

–Onpas hieno alku tälle kesälle, tuumivat Sinikka ja Heimo Syrjälä Hyvien Ihmisten torilla viikonvaihteen avajaistunnelmissa.
Kylläpä onkin. Kello on vasta vähän yli yhdeksän ja aamukahvien nautiskelijoita istuu torikahviossa jo aika nokko. Onhan se varma kesän merkki, kun Syrjälän torikahvila avautuu.
Sysmän torin kahvila on paljon muutakin kuin vain kiireisesti hörpättävän aamukahvin paikka. Useimmiten kahvin juojat ovat vanhoja tuttuja keskenään ja juttu lähtee luistamaan kangertelematta. Ruoditaan jääkiekon MM -pelejä, Nuoramoisten kouluasiaa, paikallisrahaa – kaikkea mahdollista. Samalla maistellaan kahvit ja pullat.
Heimo Syrjälä muistelee tulleensa torille vihannesten myyntiin vuonna 1993, seuraavana kesänä alkoi kahvilatoiminta ja äitienpäivän viikonloppu on perinteisesti ollut se kesän avajaispäivä.
–Toiminnot eivät ole paljoa muuttuneet vuosien virrassa. Ennen tosin oli myynnissä myös taimia ja kukkia, mutta vanhemmiten ei enää vauhti riitä.
Syrjälät työllistävät itsensä lisäksi torityöhön kaksi henkilöä, joista ainakin toinen otetaan Nuori työ -projektin kautta. Tapahtumapäivinä apua saadaan vielä sukulaisilta.
Vihannestiskillä juuri nyt on myytävänä tomaatit, kurkut, uudet perunat, hunajanauriit ja salaatit – mansikkaakin. Avomaan uutta perunaa Heimo Syrjälä lupailee herkkusuille kesäkuun puolenvälin jälkeen.
Syrjälöiden mielestä Hyvien Ihmisten tori tori on hyvä paikka Sysmän kokoiselle kunnalle. Myyjien sijoittelu torille on oikeanlainen, aurinko paistaa etelästä selkään eikä myyntitiskille. Autojen parkkipaikat ovat kohdallaan.
–Ja ennenkaikkea tori on riittävän iso myös kesätapahtumia ajatellen.
Sitten onkin aika siirtyä kahville torikatokseen. Se onkin täyttynyt mukavasti pienen keskustelutuokion aikana.

Kukkaloistoa torin reunalla

Kyösti Piippo
Sysmä

Taimipiste on kuulunut jo vuosien ajan Hyvien Ihmisten torin vakioyrityksiin. Kun kukkien värit alkavat pilkottaa Taimipisteen aidan takana, jokainen tietää kevään koittaneen.
Liisa Vesanen aloittaa 8. vuotensa Taimipisteen yrittäjänä. Hän tutkailee tyytyväisen näköisenä kesän edistymistä ja ihmisten heräämistä yhdessä auringon kanssa.
–Viime kesänähän kesä ei tullut ollenkaan ja se näkyi kaupankäynnissä. Tämä kesä alkoi toukokuun alussa ja kiirettä on riittänyt.
Juuri nyt kesäkukkien kauppa on kuumimmillaan ja emännät valitsevat yrttejä kesäisten ruokahetkien mausteiksi. Orvokkien aika alkaa olla jo pikkuhiljaa ohi.
–Amppelit ja eri väriset pelargoniat – olisikohan siinä juuri nyt ne kysytyimmät kukat. Ja tietysti ne yrtit, tuumaa Vesanen.
Puuvartiset hyötypuukasvit alkavat valloittaa myös ihmisten puutarhoja ja pihoja: hunajamarja, goji-marja ja viiniköynnökset. Ja tutut kirsikka-, omena- ja päärynäpuut.
Liisa Vesasen autoon on viime päivinä kertynyt kilometrejä, kun hän rahtaa puutarhoilta tuotteita sysmäläisille. Taimipisteen palvelut ovat kuitenkin aina hyvissä käsissä, siitä pitävät huolen floristi ja puutarhuri Eeva Suvisto sekä puutarhuri Susanna Eskelinen.
Juhannukselta meno sitten hieman tyyntyy, mutta kesälomalaisten myötä heinäkuukin saattaa olla yllättävän vilkas. Viime vuosien kokemusten perusteella heinä- ja elokuun vaihteessa Vesanen pistääkin Taimipisteen talviteloilleen. Mikäli aikaa jää, hän tekee vielä pienimuotoisia pihasuunnitelmia ja istutustöitä.
Taimipisteen sijainti Hyvien Ihmisten torin kupeessa on erinomainen, sen Vesanenkin myöntää.
–Sysmän tori on vilkas ja palveluiltaan monipuolinen paikka. Kyllä täällä on mukava toimia yrittäjänä kesäaikaan.

Hellqvist rantautuu torille heinäkuussa

Kyösti Piippo
Sysmä

Hellqvistin Puutarhan varsinainen toriaika alkaa vasta heinäkuussa. Nyt tori on puutarhalla Nuoramoisissa, missä käykin melkoinen vipinä. Auringon ja lämmön myötä noudetaan puutarhalta nyt kesäkukkia ja yrttejä.
–Yrttien hankkiminen on kovassa nousussa. Ihmiset kokkailevat entistä enemmän ja ovat oppineet maustamaan tekemiään ruokia. Puutarhan hoito kiireiden keskellä on hyvää terapiaa, tietää puutarhuri Arja Hellqvist.
Myös muiden hyötykasvitaimien, kuten tomaatin ja kurkun ostaminen on kasvusuunnassa. Ihmiset kokeilevat ja maistelevat.
Arja Hellqvistin mukaan paras kiire loppuu kesäkuun puolenvälin tietämissä ja pian sen jälkeen onkin suunniteltava reissuja Sysmän torille.
–Isä ja äiti, Reino ja Auli, hoitavat meillä enimmäkseen hommat Hyvien Ihmisten torilla. Myynti siellä alkaa heinäkuun puolella.
Mitäs Hellqvistien myyntipöydille Sysmän torilla ladataan?
–Aikaista perunaa, herneitä, kirsikkatomaatteja, kurkkua, salaatteja ja luonnollisesti säilykkeitä kuten paholaisen hilloa, hyvää pikkelsiä ja chilipikkelsiä. Näillä aloitetaan ja pikkuhiljaa myyntiin kypsyvät myös metsämarjat ja sienetkin putkahtavat pian esiin.
Syksyn alku on sitten juuresten aikaa. Lanttua, porkkanaa, palsternakkaa, selleriä punajuuria, keltajuuria, tilliä, persiljaa, sipulia, pensaspapua, avomaan kurkkua ja hunajaa. Tuotevalikoima on hengästyttävän pitkä.
Kasvihuoneet ja avomaa tietävät kahden sesongin huippua. Se lisää työtä, mutta on Arjan mukaan ehdoton rikkaus.
Ikäänkuin töitä ei olisi tarpeeksi, on Hellqvisteille istutettu 70 uutta omenapuuta, mustaherukkaa, valkoherukkaa ja kirsikkapuita. Niiden tuotanto menee jatkojalostukseen herkullisiksi säilykkeiksi.
Puutarhalla työskentelee yhteensä kuusi henkilöä. Heistä neljä on perheen omaa väkeä.

Torimyyjäksi syntynyt

Helena Mäkinen
HARTOLA

Sirpan kotikutomo lukee kyltissä. Torilla on tällä kertaa vähän myyjiä, mutta Sirpan pöydillä olevia vaatteita käy moni katsomassa. Vuokko kertoo, että päällä olevat pitkät housut ovat Sirpan tekemät ja aina vaan yhtä hyvät.
– Nää on meikäläisten vaatteita. Vuodesta vuoteen Sirpa Rönköllä on sellasia vaatteita, jotka on hyviä pitää. Olen ollut tyytyväinen niihin, mitä olen Sirpalta ostanut.
Miten kauan Sirpa on käynyt myymässä vaatteita?
– Viime helmikuussa tuli 50 vuotta täyteen! Ja nyt olen myynyt talon, jonka alakerrassa kutomo oli. Talon osti nuoripari, rouva alkaa kutoa ja myydä neuleita netissä. Pyry –villavaatteiden valmistus siis jatkuu. Minulla on jo eläkepäivät, täytän kahden vuoden päästä 80. Mutta tätä työtä olen jaksanut ja tykkään seurustella asiakkaiden kanssa. Sydän on vaan nyt alkanut lyödä vastaan, kertoo Sirpa.
Vuokko, joka on kuullut Sirpan iän, ryhtyy kyselemään, missä kuussa Sirpa on syntynyt, siitä edetään päivään ja todetaan, että asiakas ja myyjä ovat tismalleen saman ikäisiä! Ilmankos vaatteetkin tuntuvat niin sopivilta. Se on ylävitosen paikka!
Sirpa kertoo, että hän leikkaa kankaat ja 4-5 kotitekijää saumaa hameet, puserot ja housut. Valikoimissa on myös Saksasta hankittuja neulevillatakkeja.
– Me tehtiin neuleita itse silloin, kun mieheni vielä eli. Valikoimaa oli muutenkin enemmän. Pääasiassa meidän vaatteet on pienille ja pyöreille. Jos ei sairautta olisi, jatkaisin tätä hommaa. Yritän vielä saada nämä loput myytyä. Nämäkin hameet valmistuivat juuri lopuista kankaista. Mutta sydänongelmat ovat esteenä.
Sirpa lupaa kuitenkin tulla kesäkuussa uudestaan.