Nuorten työpajalla palvellaan

Helena Mäkinen
HARTOLA

Työtoiminnan ohjaaja Kati Pajunen kertoi, että Nuorten Työpajalle on myönnetty 1.6. alkavalle hankekaudelle 35.000 euroa.
– Vuosi sitten saatiin valtionapukelpoisuus Hartolan kunnalle. Uskon, että työpajan ja etsivän nuorisotyön kahden toimen vakinaistaminen vaikutti siihen, että hankerahaa saatiin aiempaa enemmän.
Tiina Kettu kertoi, että etsivälle nuorisotyölle myönnettiin 28.600 euroa.
– Olen ollut sijaisena etsivässä nuorisotyössä tammikuusta. Tuntuu siltä, että etsittävät löytävät meidät yhteistyöverkoston kautta. Moniammatillinen yhteistyö toimii tosi hyvin.
– Nuorisotoimijoiden pääsy saman katon alle tehosti työtä. Sijaintimme on myös hyvä. Ikäihmisetkin ovat löytäneet palvelumme. Heitä käy viikoittain täällä hakemassa apua digilaiteongelmiin. Tänne voi tulla ja saada maksutonta apua. Teemme myös kotikäyntejä, vaikkapa tulostimen asennuksia, joihin ohjaaja lähtee nuoren kanssa. Se antaa nuorille onnistumisen kokemuksia. Kirjaston kanssa teemme digiapuyhteistyötä, listasi Pajunen.
Onko Hartolassa vielä niitä, joita ei ole löydetty?
– Muutamia on, mutta he ovat jo vanhempia ja heillä ongelmat ovat kasaantuneet. Jos kuntaan muuttaa apua tarvitseva nuori, saamme hänestä ilmoituksen muuttopaikkakunnalta. Se on tärkeää, että osaamme etsiä nuoren. Ja täältä lähtee ilmoitus, jos nuori muuttaa muualle, kertoi Kettu.
Pajalle tulo madaltuu, kun nuori näkee paikan. Pajusen mielestä parasta asiakaspalautetta on se, kun nuori itse tulee kysymään, mitä hänelle löytyisi. Sitten mietitään yhdessä, miten edetään. Koulusta tulee TETtiläisiä, TOPpilaisia, Koho-jaksolaisia ja aikuisten perusopetuksessa olevia. Datanomitutkinnon osia voi myös suorittaa pajalla.
Mitä tapahtuu, kun Pajunen siirtyy 1.6. Pienten kuntien työkkäri –hankkeeseen?
– Tiina on nyt etsivän sijaisena, mutta Hakulisen Hanna tulee 1.6. takaisin, joten Tiina siirtyy minun tehtävääni. Jään täältä työlomalle työkkärihankkeen ajaksi. Ritarin Ville jatkaa työpajalla. Tosi sujuvasti menee! kertoi Pajunen.

Kuvassa: Jesse otti kuvan Anna-Mari Tonterista, joka otti studiokuvan Ville Ritarista… Pajalla opiskellaan valokuvaustakin.