Topi rakentaa yrittäjänä

Eri rakennusyrityksissä työskennellyt pitkän linjan rakentaja Topi Nieminen toteutti vuosien saatossa kypsyneen ajatuksensa ja perusti oman yrityksen viime vuoden lopulla.

–Jo pidemmän aikaa olin asiaa harkinnut ja kun monet asiakkaatkin siitä koko ajan muistuttivat, niin päätin kokeilla. Ettei sitten vanhana kiikkustuolissa harmita, toteaa Topi.

Topi Nieminen valmistui Heinolan ammattikoulun talonrakennuslinjalta vuonna 1986 ja meni töihin urakoitsija Usko Vuoriselle, rakenteilla oli Vaahteramäen alue Sysmässä. Myöhemmin kyseistä yritystä johti Uskon poika Hannu Vuorinen. Sitä seurasi tovi rakentamista neljän kirvesmiehen porukassa – Topin lisäksi Pauli Wallius, Heikki Kotilainen ja Timo Laurila – kunnes Topi siirtyi Sysmän Elementille rakentamaan elementtirunkoja ja tekemään asennustöitä. Elementin konkurssin jälkeen työnantajana oli Kyösti Elfvengrenin Talomestarit ja sen jälkeen työnantajaksi vaihtui vuonna 1998 Rakennus Tarvaala. Mika Tarvaalalla Topille kertyi liki 16 työvuotta.

Vaikka Topi perusti oman yrityksensä talvea vasten, töitä on riittänyt.

–Maalaus- ja laatoitustöitä, tapetointeja ja monenlaisia muitakin sisäremontteja. Kaikki työt kelpaavat minulle, vaikka pääpaino on toki kirvesmiehen töissä. Ensi kesästä näyttää tulevan ihan vilkas, sanoo Topi.

Töiden monipuolisuudesta kertoo miehen käyntikortin ja tämän jutun otsikon tekstikin; ”rakennustyöt perustuksesta loppusiivoukseen”.  Ja työn jälki on se paras myyntivaltti uusille asiakkaille ja urakoille.

–Jos kelpaa itselle, niin kelpaa se asiakkaallekin, on miehen slogan.

Topi ei aio kuitenkaan polttaa itseään loppuun työllä, vaan lupaa pitää myös lomia. Töissä käyntialueeksi hän aikoo rajata Itä-Hämeen. Kotona vaimo huolehtii paperitöistä ja perheeseen kuuluu lisäksi 16- ja 10-vuotiaat  tyttäret sekä 13-vuotias poika.  Topi aikoo olla mahdollisimman pitkälle yhden miehen yritys. Jos käteen tulee suurempi urakka, pyytää hän avuksi toista yrittäjäpohjaista kollegaa.

Topin vapaa-ajan ykkösharrastus on VPK ja kaikki lapset ovat innolla mukana isän harrastuksessa.

Tähänastisen kokemuksen perusteella Topi on tyytyväinen tekemäänsä ratkaisuun. Vaikka yrittäjän täytyy tehdä enemmän urakoiden eteen ns. järjestelytöitä, on sekin mielekästä kokonaisuuden kannalta. Yhden miehen yrityksessä yrittäjä on oman itsensä herra.

KP