Kimmo Oksanen palkittiin

Sysmässä parhaillaan vuorotteluvapaata viettävälle Helsingin Sanomien toimittaja Kimmo Oksaselle myönnettiin viime viikolla kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin sananvapauspalkinto. Palkintoperusteissa nostettiin esiin Oksasen viime vuosikymmenien aikana kirjoittamat jutut elämän vähäosaisista, äänettömistä ihmisistä.

–Olen halunnut antaa äänen äänettömille. Olen kirjoittanut 25 vuotta asunnottomista ihmisistä, kerjäläisistä, mielenterveyspotilaista ja liki paljaan taivaan alla elävistä vanhuksista. Olen kuunnellut heitä ja pyrkinyt tuomaan jutuissani esille heidän sanomaansa, sanoo Kimmo.

Kimmo Oksanen tähdentää, että hänellä on merkittävän median toimittajana velvollisuus kuunnella syrjäytyneitä ihmisiä ja puhua heidän puolestaan.  Hänen tekstinsä kumpuavat osin myös oman perheen vaiheista, isän tekemästä konkurssista ja sen jälkeisistä ongelmista.

–Isäni oli luonteeltaan oikeudenmukainen ja hänen käytöksensä jätti jälkensä minuun lapsena. Olen saanut häneltä teksteihini henkisen perinnön. Lisäksi olen itse kokenut täällä Sysmässä ystävieni taholta suurenmoista välittämistä.

Kimmo luovuttaa osan saamastaan huomiosta niille ihmisille, joista hän kirjoittaa. Lisäksi hän toteaa puhuvansa asioista omalla persoonallisella tavallaan.

–Jonkunhan tämäkin pitää tehdä.

Oksasen syvälle luotaavia tekstejä on arvostettu aiemminkin palkintojen ja muistamisten muodossa. Hänelle mm. myönnettiin vuonna 2012 Helsingin kaupungin Kultainen mitali, jollaisen on saanut myös sysmäläinen taiteilija Marjatta Tapiola.

Tällä hetkellä Kimmo Oksanen on siis vuorotteluvapaalla ja viettää aikaansa Sysmän Valittulassa kirjaa kirjoittaen. Valmiina on jo muutama sata sivua. Kirja kertoo kirjoittajan oman selviytymistarinan vaikeasta sairaudesta. Kirja ”Ihana Elämä” on valmis silloin kun se on!

Palkittu toimittaja on henkeen ja vereen innokas kesäpaikkakuntansa Sysmän puolestapuhuja.

–Annan osan palkinnosta ilman muuta Sysmälle. Tämä olkoon osaltaan yksi näyttö siitä, että Sysmä ei ole mikään nurkkakunta, vaan sijaitsee ihan keskiössä.
Oksanen viittaa tässä yhteydessä toistamiseen Marjatta Tapiolaan ja ihmettelee sattumaa PENin antamaan palkintoon – se kun oli kuvataiteilija taiteilija Tapiolan maalaus ”Kaksi kalloa”.

KP

Yksi vastaus artikkeliin “Kimmo Oksanen palkittiin”

  1. Olen tehnyt töitä hoitoalalla jo kymmeniä vuosia ja nähnyt kaikenlaista elämässäni.lukiessani Kimmon kirjaa Kasvoton mies itkin ja nauroin yhtäaikaa. Se sattui suoraan sydänmeeni.Tuolla asenteella ja elämänkokemuksella Kimmo tulee pärjäämään teki hän sitten mitä tahansa.Toivon hänen elämäänsä kaikkea hyvää.

Kommentit on suljettu.