Tilkkupeittoja Kastelliin

Sysmäläiset tilkkutöiden harrastajat ovat jo vuosikymmenen ajan valmistaneet kaikille Sysmään syntyville vauvoille tilkkupeitot, jotka neuvolan väki toimittaa edelleen vauvoille ensimmäisellä kotikäynnillä. Koska Sys-Tikin naisilla intoa riittää ja paikkakunnan erinomainen kangaskauppa harrastukseen suorastaan kannustaa, oli taas syntynyt kolme upeaa eläinaiheista isoa peitettä, jotka tilkkuväki päätti lahjoittaa Päiväkoti Kastellille.

Liisa Horppila, Annikki Lahtinen ja Heli Vettenranta luovuttivat peitteet päiväkodin väelle maaliskuisena keskiviikkona ja värikkäitä teoksia kokoontui vastaanottamaan innokas 3-4  vuotiaiden Kipparit -ryhmä hoitajineen. Tilkkuväki oli koonnut yhteen peittoon kotieläinten kuvia, toiseen villieläimiä ja pikkuötököitä ja yksi pastellisävyinen peite oli kuvitettu sadunomaisin piirroshahmoin. Aikuisten keskustellessa luovutustilaisuudessa peittojen valmistuksen teknisistä yksityiskohdista ja pesuohjeista lapset etsivät vuorotellen tuttuja eläimiä peiton kuvioista; lehmät, koirat ja leppäkertutkin tiedettiin. Pian lapset pääsivät myös kokeilemaan yhtä peitettä suositussa pompelipossu -leikissä, jossa ensin liikutaan vapaasti hoitajan ympärillä ja tämän kehotuksen jälkeen käydään pienelle sykkyrälle lattialle silmät kiinni. Hoitaja laskee peitteen yhden leikkijän päälle piilottaen hänet ja muiden tehtävä on keksiä, kuka joukosta on piilossa. Peite pääsi siis nopeasti oikeaan käyttöön.

Sys-Tikissä on mukana yleensä kahdeksan aktiivia, jotka kokoontuvat kerran kuussa käsityön merkeissä. Nyt luovutettujen peittojen kankaat on ensin kutistettu pesemällä ja tilkkuilijat ovat valmistaneet kuvista ns. blokkeja itsenäisesti. Tapaamisissa blokkeja on yhdistelty, ulkoasua suunniteltu ja peittoa harsittu kokoon ennen koneompelua. Tilkkutyöt eivät näihin Kastellin peittoihin lopu, sillä ainakin vauvapeittoprojekti jatkuu entiseen malliin, lupaavat Sys-Tikin naiset. RP