Tarina alkoi parista vaatepussista

Mika Sankari
HARTOLA

Heikki Leisti aloitti kirpputoritoiminnan kahden vaatepussin ja yhden rekin voimin Koskisen liikepalatsissa 15 vuotta sitten. Nykyinen Kirpputori Runsaudensarvi on tunnettu aiemmin myös Hempan supermarkettina ja Elämysbasaarina.
Hän on tyytyväinen liiketilaansa ja kiittelee samaan hengenvetoon Lasse ja Mirka Koskista, jotka ovat auttaneet hänet pahimpien karikoiden yli.


-Kirpputorini on aikojen kuluessa muuttanut muotoaan ja jotain on jäänyt pois matkan varrella. Esimerkiksi lasten vaatteille ei löytynyt riittävästi kysyntää ja miestenpukujakin käytetään kerran kesässä, ja se korostuu vielä tällaisena aikana, Leisti kertoo.
Liikkeen tarjonta on tosiaan päivittynyt koko ajan ja se on hyvinkin nimensä mukainen. Ennen siellä oli myös “kirjasto” ja nytkin kenkiä sun muuta löytyy, mutta pääosassa ovat selkeästi naisten vaatteet.
Vintagevaatteet ovatkin tällä hetkellä tärkein osa Runsaudensarven valikoimaa. Kirpputori saa myös vanhoja vaatteita lahjoituksena ja ne menevät Leistin mukaan välittömästi ovesta ulos eli kauppa käy.
Kuolinpesistä tulee arvokasta tavaraa, esimerkiksi käsitöitä, joiden arvoa ei heti ymmärretä. Tässä vaiheessa vuotta näkyy jokunen joululahjakin lisänä Leistin valikoimissa.
-Voitontavoittelun sijaan Runsaudensarven idea on lähempänä alkuperäistä kirpputorin tarkoitusta eli hyvän mielen tuottaminen on tärkeää, sillä se ei ole muilta pois, Leisti kuvailee.

Suuri persoona Hemppa on tuonut positiivista julkisuutta kunnalle uusimman Madventures-kirjan Riku Rantalan ja Aki Palsanmäen eli Suomen huutokauppakeisari -ohjelman myötä. Niistä hän on saanut kiitosta kunnanjohtoa myöten.

-Akin pitäisi tulla käymään vielä uudestaan, kunhan korona helpottaa, Leisti sanoo.
Kaupungista asti käy asiakkaita Hempan kirpputorilla katsomassa, koska siellä ei heidän kertomansa mukaan ole tämäntyyppistä paikkaa.
-Erityisesti nuoret asiakkaani oivaltavat paikan idean hyvin, isäntä kiittelee.
Kesän loppu on aina paha hetki ja häneltä kysytään vuosittain siinä vaiheessa jatkosuunnitelmista ensi kesän suhteen.

-Se riippuu yläkerran isännästä, enhän minä voi sitä varmaksi tietää, Leisti kertoo vastaavansa kysyjille.
Talven sulaessa kevääksi vapaa-ajan asukkaiden paluu tuo kuitenkin aina itkun silmään. Kesä on pelastettu!

Kuvassa: Heikki Leisti on pitänyt kirpputoria samassa kiinteistössä viidentoista vuoden ajan.