Myötätuulessa kohti kesää

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Kauppiaspariskunta Miika Ihander ja Telma Seljavaara aloittivat Sysmän K-Supermarket Suvituulen kauppiaina 12.1. 2020. Ensimmäinen vuosi on nyt takana. Uusia kauppiaita varoiteltiin aluksi hiljaisista talvikuukausista, mutta arki näyttikin toisenlaiselta.


– Yllätyimme heti, kun vuoden ensimmäiset kuukaudet eivät niin hiljaisia olleetkaan. Tietysti meillä oli niin paljon kaikkea tekemistä, että emme ehtineet edes hermostua.
Sitten tulikin korona ja kauppiaan rooli meni uusiksi. Keskolta ja THL:ltä tuli koko ajan nopeita ohjeita, joita piti tarkkailla ja toteuttaa.


Korona-aika ei heikentänyt myyntiä. Paikkakunnalle tuli vapaa-ajan asukkaita, jotka kävivät ostoksilla harvakseltaan, mutta ostivat kärryt täyteen tavaraa. Kauppiaatkin olivat valmistautuneet hyvin poikkeusaikaan, henkilökunta oli tullut tutuksi ja tietyt uudistukset oli saatu tehtyä juuri ennen epidemiaa. Ruokatavaroiden kotiinkuljetuskin järjestyi. Tiettyjen tuotteiden hamstraaminen yllätti; jauheliha, säilykkeet ja vessapaperi tekivät kauppansa.
Uudet kauppiaat olivat täydentäneet valikoimia ja uusineet myymälän ilmettä alusta lähtien. Ensin uusittiin pullojen palautuskone, sitten juomaosasto ja paistopiste.


– Hyllyihin lastattiin yli 500 uutta tuotetta ja meistä tuli oikea ruokakauppa!

Ihander ja Seljavaara pyrkivät pitämään lähituotteiden osuuden kattavana. Tällä hetkellä asiakkaille tarjotaan ainakin Ristellin lihatuotteita, Hellqvistin puutarhan ja Tarja Lehtosen tuotteita. Kanavan Panimon olut on suosittua ja Pekan Leivän tuotteet ovat olleet koko ajan hyllyissä.


Herkkutori on yksi K-Supermarketin hittiosasto. Kauppiaat ovat lisänneet torin valikoimiin paikan päällä valmistettua ruokaa, äyriäisiä kesällä ja jouluaikaan mm. mätiä. Herkkutorin tuotteiden tuoreuteen kiinnitetään erityistä huomiota.
Kaupan sisätiloissa pyritään toteuttamaan koko ajan pieniä, asiakkaita kiinnostavia ja kaupan ilmettä piristäviä muutoksia.


– Seuraavana on vuorossa hevi -osaston (hedelmät, vihannekset) uuden ilmeen rakentaminen.

Kokonaisuudessaan ensimmäinen vuosi oli uusien kauppiaiden mukaan ennakoitua parempi. Kaupankäynti Sysmässä on ollut leppoisaa, toisin kuin kaupungissa.

– Asiakkaista on tullut kavereita ja kohtaamiset ovat tuttavallisia. Täällä on mukava toimia kauppiaina.

Kuvassa: Kauppiaspariskunta Ihander ja Seljavaara asettuivat kuvaan herkkutorin eteen asianmukaisesti kasvomaskein varustettuina.