Museoviraston runsas kuva-arkisto nähtävillä verkossa

Mika Sankari
HARTOLA, SYSMÄ

Museovirastolla on peräti yli 18 miljoonan kuvan arkisto 1500-luvulta tähän päivään. Sitä digitoidaan vähitellen verkkoon kaikkien kansalaisten käytettäväksi. Virasto on digitoinut niistä tässä vaiheessa yli 200 000 painokelpoista valokuvaa. Esillä on lähinnä sellaisia kuvia, joissa tekijänoikeudet ovat umpeutuneet tai joissa tekijänoikeus on virastolla itsellään.

Kuvakokoelmapalvelu avattiin yleisön käyttöön neljä vuotta sitten, jolloin verkossa pääsi katsomaan ja lataamaan niistä itselleen näyttökuvia. Jos niistä halusi painokelpoisia versioita, piti ne tilata maksua vastaan erikseen. Museovirasto kuitenkin päätti, että kuvat annetaan painokelpoisina kaikkien käyttöön.

Kuvia on nähtävissä verkossa Finna-palvelussa, jossa niiden etsiminen vaatii jonkin verran vaivannäköä. Kuvan tai kuvia löytää kirjoittamalla hakukenttään mihin tahansa aihepiiriin viittaavan sanan. Tiedonhakupalvelun kautta pääsee käsiksi museoiden, arkistojen ja kirjastojen digitaalisiin aineistoihin. Etsimisen helpottamiseksi Museovirasto on avannut Finnaan oman hakusivunsa osoitteeseen museovirasto.finna.fi.

Siellä on valokuvia myös Museoviraston arkeologisista esinekokoelmista ja Suomen kansallismuseon kokoelmista. Kokoelmiin kuuluvat yhtä lailla laajat Journalistisen kuva-arkiston eli JOKAn kokoelmat, jotka sisältävät lehtien uutis- ja viihdekuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Tunnetuin vastaavantyyppinen palvelu on varmaankin Puolustusvoimien SA-kuva-arkisto.

Kuvapalvelu on erittäin hyvä tapa pitää historiaa ja kulttuuriperintöä yllä myös paikallisella tasolla. Hartolan ja Sysmän osalta palvelusta löytyy runsaasti mielenkiintoisia otoksia, joista kuva-arkistoa katsova voi mm. päätellä yhteiskunnallisen muutoksen vaikutuksia meidän kulmilla ja ihastella vanhoja maisemia rakennuksineen. Sysmän kohdalla korostuvat myös arvokkaat rahalöydöt, niistä on paljon kuvia.

Täysin täsmällinen haku ei kokeilun perusteella kuitenkaan ole, mutta pääosin erittäin toimiva. Ohessa muutama esimerkki haun antamista tuloksista. Kaikkiaan niitä löytyy yhteensä satoja pelkästään hakusanaa “Hartola” tai “Sysmä” kuvapalvelussa käyttämällä, kuten tätä juttua varten tehtiin.

Kuvassa: Hartolan osuuskauppa ja osuuskassa vuonna 1953.

Sisäkuva Hartolan vanhasta kirkosta 1900- luvun alusta.
Hartolan vuonna 1693 valmistunut vanha kirkko 1900- luvun alussa. Kirkko siirrettiin Pertunmaalle vuonna 1928.
Sysmän Korkeasaaren salmen lossia ohjaa nuorimies Heikki Kitinprami (edessä) ja Erkki Kaikkonen Särkilahden kylässä Sysmän kunnassa 26.7.1964.

Lisää kuvia Hartolasta TÄSTÄ

Lisää kuvia Sysmästä TÄSTÄ