Kyläkauppaa 60 vuotta

Kyösti Piippo
KALKKINEN

Niilo ja Marjatta Lampinen perustivat kyläkaupan Vehkalahteen vuonna 1955. Tammikuun 1. päivänä 1961 he muuttivat Kalkkisiin ja siirsivät kauppaliikkeensä sinne. Parin päivän päästä K-market Lampinen on toiminut keskeytyksettä kylällä samassa paikassa 60 vuotta ja perustajien poika Arto Lampinen on ollut yrityksen peräsimessä vuodesta 1983 lähtien.
– Kun kauppaliike siirtyi minun vastuulleni, täällä oli töissä jopa 12 henkeä ja kaupan varustukseen kuului mm. lihatiski ja kauppa-auto. Nyt meitä on talvisaikaan lisäkseni kaksi vierasta, kesäisin viisi.

Arto Lampinen muistelee 60-luvun kaupan runsasta tuotevalikoimaa.
– Kaupassa oli kaikkea. Elintarvikkeiden lisäksi rauta- ja maatalousosasto palvelivat omilla tuotteillaan. Sementit, saunan kiukaat, telkkarit, radiot, jääkaapit, pakastimet, mopot – kaikkea oli. Siinä sivussa nastoitettiin vielä renkaitakin.
Kauppias tunnustaa sen tosiasian, että maaseutu autioituu ja vuodenajat ovat ratkaisevassa osassa kaupankäynnin kannalta.
– Onneksi meillä täällä Kalkkisissa on joki ja järvi ja niiden mukana paljon tonttipaikkoja. Rannat ovat täynnä mökkejä. Eräänkin tien varrella on 8 savua talvella, mutta tiekokoukseen lähtee yli 200 kutsua.
Kesäasukkaiden osuus on siis merkittävä, heinäkuussa yhden viikon myynti vastaa muiden vuodenaikojen kuukauden myyntiä. Arto Lampinen pitää kuitenkin paikallisten asiakkaiden osuutta merkittävänä.
– Uskollisten paikkakuntalaisten ympärivuotinen asiakassuhde mahdollistaa kaupan tasaisen toiminnan.

Kevät ja kesä 2020 olivat luonnollisesti erikoiset pandemian vuoksi. Monet kesäasukkaat tulivat kuitenkin mökeilleen, mutta kävivät harvemmin kaupassa – kärryt tosin ostettiin täyteen tavaraa. Monet jäivät mökeilleen pidemmäksikin aikaa, tekivät etätyötä ja tilasivat ruuat kotiin.
Muutamille pidempiaikainen mökilläolo tuotti keväällä myös positiivisia ja upeita kokemuksia.
– Monet näkivät luonnon heräämisen keväällä ensimmäistä kertaa alusta lähtien, viikonlopun pyrähdykset eivät ole sitä mahdollistaneet.
Arto Lampinen sanoo huomanneensa, että mökeille kerääntyi tänä jouluna aiempaa pienempiä ihmisryhmiä – kinkkujen koot olivat pienentyneet.

Lähitulevaisuus näyttäytyy kaupan kannalta epävarmana, pandemian kestoa kun ei voi ennustaa. Oman kauppiasuransa tulevaisuutta Lampinen on mietiskellyt tarkemmin.
– Toivon tietysti löytäväni kaupalle jatkajan, 3-4 vuotta tässä varmaan vielä jaksan painaa.

Kuvassa: Kalkkisten K-Marketin henkilökunta saa vuoden alussa uudet työasut.