Rusilaiset avasivat luontopolun

Mika Sankari
HARTOLA

Rusi-Ansio-Toivakka-luontopolun avajaisia vietettiin tiistai-iltana 22. joulukuuta viihtyisällä Rusin osakaskunnan laavulla Mattilanlammen rannalla Jokelantien varrella. Talvinen glögihetki pidettiin lyhtypolun päässä.
Sen merkeissä oli tarjolla hyvää juttuseuraa uusille ja vanhoille kyläläisille. Tunnetuista syistä tilaisuus täytyi järjestää hyvin pienimuotoisena. Jätkänkynttilät paloivat laavun äärellä ja valaisivat tunnelmallisesti lammen rantaa.
Yhdeksän kilometrin pituisen, metsäisen ja korkeusprofiililtaan vaihtelevan polun lähtöpaikka on Ritalahdentiellä. Sieltä edetään luonnontilaisen Kuivistonvuoren, Kurjenlahden, Kissavuorten näkymien ja Rusin kautta Onalinsalmeen. Luontopolku on merkitty sinisillä merkeillä puihin ja puisilla kylteillä. Rakenteilla on laavu myös Kurjenlahden kohdalle hienoon kallioiseen maisemaan.
Polulla liikkumiseen on maanomistajien lupa. Laavulla muistutetaan, että polku pidettäisiin siistinä ja kuljettaisiin vastuuntuntoisesti muut huomioiden. Kulku tapahtuu omalla vastuulla ja luontoa kunnioittaen. Luontopolkua voi kulkea myös osina, kun reitti tulee tutuksi.

–Luontopolku on merkitty samaan, selkeään tyyliin kuin Hartolan muutkin polut. Tämä täysin talkoilla ilman ulkopuolista rahoitusta tehty reitti on tarkoitettu kävelijöille. Yksi silta rakennettiin yhteistyössä ja rahaa kului ehkä sadan euron verran, siinä kulut. Merkitty polku kulkee muun muassa vanhoja metsäautoteitä hyödyntäen, Ilpo Tonteri kertoi.
Marja-Leena Koivisto on viihtynyt alueella jo useamman vuoden.
-Tämän polun avaamisen myötä opin alueesta jälleen lisää, hän iloitsi.
Koivisto järjestää vuosittain monta taidekurssia Rusin vanhalla kyläkoululla, joka on nykyisin nimeltään Brusia-Luovatila.
-Kurssilaiset ovat viihtyneet luontopolulla hyvin, olemme käyneet joidenkin kanssa tutustumassa siihen, taideyrittäjä kertoi.
Rusin kylä on pystynyt houkuttelemaan vapaa-ajan asukkaikseen jopa viihdemaailman tähtiä. Muuttovoittoa on kertynyt mukavasti, työikäisiä on muuttanut Rusin alueelle paljon. Koiviston mukaan heitä on tullut viime aikoina toistakymmentä eikä yksikään asunto ole tyhjillään.
Pohjoisen Hartolan asioista tiedotetaan myös Rusin ja Ansion kylät -sivulla Facebookissa.

Kuvassa: Glögi lämmitti kävijöitä viihtyisällä Rusin osakaskunnan laavulla.

Jätkänkynttilät loivat tunnelmaa pimeään iltaan Rusin laavulla.