Taidokasta kitarointia

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Kirjasto on kaiken kulttuurin kohtaamispaikka ja siitä hyvänä esimerkkinä toimi Tomi Paldaniuksen kitarakonsertti viime viikolla.
Sibeliuksen ”Finlandialla” konsertti alkoi ja se lupasi heti jotain erinomaista. Kapean kitaran otelaudasta lähti kaikki; bassot, melodiat ja soinnut. Hits Fingerstyleä aidoimmillaan.
Ja heti perään ”Lapin kesä”. Molemmissa kappaleissa upeita soinnutuksia, joita istumapaikat täyttänyt yleisö kuunteli lumoutuneena. Keskittynyt oli soittajakin. Paldanius soitti yllättäen seisaaltaan, normaalisti kitaristit istuvat kitara sylissään ja jalka toisen jalan polven päällä. Tämä oli kuitenkin Paldaniuksen tyyli ja silmät pysyivät kiinni koko soiton ajan.
Tomi Paldaniuksen keikka oli hyvin pitkälle myös Stand up – esiintyminen. Kappaleiden välillä kuultiin mukavia juttuja aiemmista konserteista ja tietty myös infoa miehen omasta urasta. Paldanius valmistui klassisen kitaransoiton opettajaksi Turun Taideakatemiasta v. 2003 ja räjähti koko kitaramaailman julkisuuteen v. 2005 YouTubeen ladatun Bon Jovin ”Livin’ On A Prayer” -sovituksellaan.
Tomi kertoi soiton ohessa tarinan korealaisesta Sungha Jung -pojasta, joka nousi tuntemattomuudesta yhdeksi YouTuben kirkkaimmista tähdistä Tomin esimerkin innoittamana.
Klassisen koulutuksen saanut kitaristi löysi oman tyylinsa pari vuotta kestäneellä USA:n rundilla, missä hän soitteli siellä täällä tuttuja pop -klassikkoja.
Allekirjoittaneella toimittajalla on puhelimen soittoäänenä Eaglesin ”Hotel California”. Ensimmäiset tahdit Paldaniuksen kitarasta nostivat ihokarvat kananlihalle – jokapäiväinen suosikkikappale sai aivan uuden ulottuvuuden.
Muitakin järisyttäviä kappaleita riitti konsertin anniksi; mennyttä joulua muisteltiin Lumiukon tunnusmelodian kautta ja viimeisen silauksen kitaristi antoi konsertille ”Myrsyluodon Maijan” tutulla sävelmällä.
Upea ja hiljentävä konsertti kitaravelholta.

Kuvassa: Tomi Paldaniuksen kitarointi nosti ihon kananlihalle.