Purnun synttärit

Kaisa Vigman
HARTOLA

Kaunis ja aurinkoinen pakkassää tarjosi hulppeat puitteet Hiihtokeskus Purnun 30-vuotisjuhlapäivälle viime lauantaina. Laskettelurinteet olivat loistavassa kunnossa ja laskettelijoita saapui paikalle niin ympäristökunnista kuin kauempaakin. Rinteissä oli vilinää ja ikähaitari oli lavea. Aloittelijoiden opetusrinteessä ylitettiin jopa kolme sukupolvea 75-vuotiaan isoisoäidin opettaessa 7-vuotiasta lapsenlapsenlastaan.
– Kakkupaloja meni ainakin 350, joten kyllä ihmisiä on ollut mukavasti liikkeellä, iloitsee Purnun Hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Timo Olkkonen.

Pienen paikkakunnan pienellä kylällä toimiva laskettelukeskus joutuu luonnollisestikin kisaamaan olemassaolostaan isompien toimijoiden kanssa. Purnu onkin profiloitunut perhekeskeiseksi ja sitä pidetään kotoisana paikkana. Yhtenä kivana juttuna Purnussa on nuorten ideoima ja itsekin lapiot kädessä rakentama Street-rinne temppupaikkoineen ja hyppyreineen.
– Se on ollut olemassa jo useamman vuoden, mutta joka vuosi nuoret haluavat ideoida sinne jotakin uutta tai parantelevat vanhoja temppupaikkoja. Niitä toiveita sitten yhdessä toteutetaan, kertoo Olkkonen. Kiitosta on saanut myös lapsille ja aloittelijoille tarkoitetun opetusrinteen naruhissi.
Kun koko vuoden tulos tehdään kokolailla kolmen kuukauden aikana, voisi kuvitella, että vuorenkyläläisten katseet ovat kääntyneet toiveikkaasti kohti taivasta jo lokakuussa. Pakkanen ja lumi ovat vuosi toisensa jälkeen tervetulleita, sillä ratkaisevaa toiminnan kannalta on tietystikin talven tulo.
– Vuodet ovat erilaisia. Viime vuonna päästiin aloittelemaan vasta tammikuussa, tämä kausi onneksi päästiin aloittamaan jo joululta, sillä pääsiäinenkin on tänä vuonna myöhään ja on epätodennäköistä, että kausi jatkuisi sinne asti, kertoo Olkkonen.
Vuorenkyläläiset ovat osoittaneet yhteistyökyvykkyyttä ja yhteisöllisyyttä, sillä käytännössä laskettelukeskuksen ylläpitäminen vaatii koko kylän voimainponnistuksia.
– Ja palaute asiakkailta on ollut positiivista. Se kannustaa jatkamaan, toteaa Olkkonen iloisesti.

Kuvassa vasemmalla: Hissille muodostui ajoittain jopa jonoa, mutta rinteissä ruuhkaa ei näkynyt – eikä tuntunut. Kaikilla oli tilaa lasketella.

Kuvassa oikealla: Luhankalainen Emma Aro oli ystävättärensä kanssa juhlistamassa Purnun synttäreitä ja ulkoiluttamassa lumilautaansa.