Kuninkaallinen perhepotretti

Kaisa Vigman
HARTOLA

Ilmassa oli iloisen perhejuhlan tuntua, kun Hartolan kunta jatkoi jo perinteeksi muodostunutta uusien kuntalaisten kruunaamista. Kyseessähän ei ole mikä tahansa tapahtuma, vaan kruunupipon päähänsä sai kaikki kuntaan vuoden 2018 aikana syntyneet pienokaiset. Tänä vuonna tilaisuuden arvo oli kenties vielä suurempi, sillä kuntaan syntyi ainoastaan seitsemän lasta ja kahdeksannen pienokaisen kunta sai muuttovoittona naapurikunnasta.
– Meille ovat erityisen tärkeitä kaikki lapsiperheet ja yritämme panostaa ihan uudella tavalla perhemyönteisyyteen täällä Hartolassa. Kaikkia vinkkejä otetaan vastaan, kuinka sitä voidaan entisestäänkin lisätä. Lapsissa ja lapsiperheissä on Hartolan tulevaisuus, totesi kunnanjohtaja Merja Olenius tervehdyspuheessaan.
Tilaisuudessa vanhemmat saivat myöskin tietoa ensimmäisen kerran myönnettävästä vauvarahasta sekä kotihoidon kuntalisästä.
Maija Pentikäinen-Laine on kruunupipojen käytännön toteuttaja. Hän esitteli neulotun päähineen prototyypin vuosien takaa ja kaikki edellisetkin versiot pipomallista.
– Täällä Hartolassa oli aikoinaan ”Yhteen hiileen”- hanke yhdessä Sysmän kanssa. Hankkeen yhteydessä yhtenä tuoteideana paikkakunnalle oli kruunupipo, kertoi Pentikäinen-Laine. – Pipon värit tulevat Hartolan vaakunasta: punainen vaakunan pohjaväristä, hopeanharmaa ja kulta soihduista.
Vastakruunatut prinssit ja prinsessat suhtautuivat uusiin kruunupipoihinsa kukin tavallaan. Toisille se kelpasi heti ja kruunu sai olla kutrien päällä, mutta toisten piti ensin tutkailla tilannetta ja hieman maistellakin uutta lahjaansa. Tapahtuman kommentoimisessa nämä uudet kuninkaalliset olivat varsin samoilla linjoilla; Vantun pieni sali täyttyi iloisesta hihkumisesta ja jokeltelusta.

Kuvassa: Kuninkaallinen perhepotretti. Yksi pienokainen ei päässyt paikalle, mutta hänelle toimitetaan kruunupipo jälkikäteen.