Taidegrafiikka Sysmän kirjastossa

Kyösti Piippo
Sysmä

Sysmäläissyntyinen Mira Ylönen on pystyttänyt Sysmän kirjastoon taidegrafiikkaa sisältävän ”Aikakerroksia” -näyttelyn. Ylösen työt sijoittuvat ajallisesti neljälle vuosikymmenelle ja niissä tekijä palaa toistuvasti matkailuun liittyviin teemoihin.

– Työni ovat minun matkakertomuksia itselleni tärkeistä matkakohteista ja -toiveista. Matkojen lisäksi japanilaisen kulttuurin rikas ja monipuolinen estetiikka antaa loputtomasti inspiraation aiheita.

Ylönen löysi taidegrafiikan 1990-luvun puolivälissä artenomin opintojen yhteydessä. Hän valmistui vaatesuunnittelijaksi, toimi sen jälkeen tekstiilisuunnittelijana 10 vuotta ja jatkoi sitten tekstiilisuunnittelijan opiskeluja ja valmistui Kuopion ammattikorkeakoulusta. Aalto -yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa hän suoritti maisterin tutkinnon v. 2011.
Taidegrafiikka vei Ylösen totaalisesti mennessään.

Grafiikan monipuoliset, toisinaan hyvinkin tekniset menetelmät ovat vetäneet puoleensa.
Sysmän kirjastoon pystytetyn näyttelyn työt on tehty metalligrafiikan syväpainomenetelmillä. Laattamateriaalina Ylönen on käyttänyt kuparilevyjä, jotka on syövytetty hapossa. Hänen käyttämänsä tekniikat ovat viivasyövytys, akvatinta, syväsyövytys, pehmeäpohja sekä valokuvapohjaisista menetelmistä fotoetsaus ja polymeerigravyyri.

– Pitkään grafiikkaa tehneenä näen erilaisten menetelmien ja vedostustapojen tuomat mahdollisuudet lopulliseen työhön. Grafiikan menetelmät ovat kehittyneet myrkyttömään suuntaan ja uusia työskentelytapoja ilmaantuu vanhojen tilalle. Tämä tuo osaltaan innostuksen jatkaa ja kehittyä taidegrafiikan tekijänä.

Mira Ylönen on pitänyt Sysmässä aiemminkin omia näyttelyjä ja sen lisäksi hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyhin eri puolella Suomea. Viime vuonna hänen töitään oli näytillä Espanjassa Mini Print näyttelyssä ja sieltä näyttely on nyt siirtynyt Ranskaan.

– Harmittaa, kun pandemia on estänyt omat matkat näihin mielenkiintoisiin näyttelyihin.
Ylönen työskentelee kotona, prässäystä varten hän joutuu välillä käyttämään vuokratiloja.
Miran mukaan taidegrafiikan teko on toistaiseksi harrastus, hän ei juurikaan markkinoi töitään kaupallisiin tarkoituksiin. Kuluvan kesän hän viettää Sysmässä, sillä Helsingin asunnossa on menossa putkiremontti.

Sysmän kirjaston näyttely on avoinna 29.6.–31.7. välisen ajan.