Suvisoiton sävelet soivat jälleen

Mika Sankari
SYSMÄ

Musiikinystävien pitkä odotus päättyy tulevana lauantaina 3. heinäkuuta ja yleisö pääsee nauttimaan Sysmän Suvisoitosta koko viikon ajan. Suvisoitto on vakiintunut ja toivottu juhla Sysmän kesässä.


-Tunnelmat ovat erittäin innostuneet ja odotusta täynnä vuoden mittaisen tauon jälkeen, toiminnanjohtaja Auroora Kiiski Touizrar kertoo.


Taiteellinen johtaja Elina Vähälä on vahvasti samaa mieltä.
-Odotan tosi innolla festivaalien alkua. Tämä on hyvin tunteikas hetki koko organisaatiolle, sillä niin paljon on pitänyt jännittää jatkuvasti muuttuvien tilanteiden takia. Kollegat ovat kaivanneet livenä musisointia erittäin kovasti. Mikään ei korvaa sitä energiaa ja tunnetta, joka siitä välittyy yleisölle.


Konserteissa huolehditaan siitä, että riittävää väljyys on säilytettävissä koko konserttikokemuksen ajan, lipunmyynnistä istumapaikalle. Esiintymisareenat ovat osin vaihtuneet väljempiin tiloihin. Maskisuositus pätee ja käsidesiä on tarjolla konserttipaikoilla.
-Useimpina iltoina järjestetään kaksi konserttia ilman väliaikaa ja tarjoilua, Kiiski Touizrar sanoo.


Suvisoiton päätöskonsertissa Luhangan kirkossa tarjoilua järjestetään ulkona useilla pisteillä ennen konsertin alkua.


Toiminnanjohtajan mukaan turvaväleistä muistutetaan paikalla olevaa yleisöä.
-Kaikki ehtivät varmasti konsertteihin. Niihin pyydetään tulemaan ajoissa ja vain terveenä. Henkilökunta huolehtii turvavälien toteutumisesta. Yleisössä istutaan väljästi ja tarpeettomia kontakteja tulee välttää. Pois lähdetään rivi kerrallaan. Lipunoston yhteydessä joudutaan turvallisuussyistä poikkeuksellisesti kysymään yhteystiedot.


-Avauskonsertin kokoonpanoon tulee muutos, sillä sellisti Jussi Vähälän tilalle tulee Tuomas Lehto, huippuviulisti Vähälä kertoo.
Hän on esiintynyt useina vuosina Sysmässä ja tänäkin vuonna hänen musisoinnistaan pääsee nauttimaan. Janne Malmivaaran ja Vähälän kouluttamia Viuluakatemian nuoria viulistilupauksia kuullaan. Nuorimmat heistä ovat kahdeksanvuotiaita. Kamarimusiikki-teema on “punainen lanka” Vähälän ideoimassa Suvisoitossa.


Hänellä on monta rautaa tulessa, kuten viulunsoiton professuuri Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa ja muidenkin festivaalien johtotehtäviä. Taiteellinen johtaja esiintyy jatkossakin festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla rajoitusten sen salliessa.
Toiminnanjohtaja Kiiski Toizrar lähettää vielä kiitokset erityisaikana tukena pysyneille sponsoreille eli Järvi-Hämeen Osuuspankille, Helmi Säästöpankille sekä Hartolan ja Sysmän apteekeille Sysmän Yrittäjien panosta unohtamatta.