Sysmän uusi kirjasto

Maria Lutsin viulu ja Jaak Lutsin piano tervehtivät Sysmän uuden kirjaston avajaisiin saapuvia vieraita. Kaunis soitto sekä upeat ja väljät kirjastotilat ihastuttivat paikalle saapuvan yleisön ja kirvoittivat ilmoille ylenmäärin positiivisia kommentteja.

Avajaisjuhlan pääpuhuja dosentti Mikko Lahtinen ilmaisi asian varsin selkeästi:

–Kirjakylä on vihdoin päässyt siirtämään kirjastonsa ”vinttipahasesta” asianmukaisiin tiloihin!

Dosentti Lahtinen kierteli muutama vuosi sitten läpi Suomen kirjastoja ja kävi tuolloin samalla reissulla myös Sysmässä toteamassa em. lausuntoon johtaneen tilanteen. Lahtisen mielestä kunnanviraston valtuustosali sopii erinomaisesti kirjastoksi, samoin monet muut tyhjäkäynnillä olevat entiset pankki- ja teollisuuskiinteistöt Suomen eri puolilla. Lahtisen oma mielikirjasto sijaitsee Espoossa Sellon kauppakeskuksessa.

Puhuja totesi, että Suomessa on vielä tällä hetkellä yksi maailman parhaimmista kirjastolaitoksista.

–Vaikka Sysmä näyttää hyvää esimerkkiä, on pakko kysyä, että jatkuuko tämä tilanne. Uhkakuvia on niin paljon ilmassa, mietiskeli Lahtinen.

Uhkakuvista hän nimesi kuntaliitosten myötä vähenevän kirjastojen määrän sekä nettilukemisen lisääntymisen. Lahtisen mukaan kirjastoja pitäisikin kehittää pelkästä kirjalainaamosta laajempien toimintojen kohtaamispaikaksi kaikenikäisille.

–Kirjasto on kautta aikojen ollut sivistyksen kehto. Siitä roolistaan se ei saa luopua, sillä ei elämä voi olla pelkkää rahojen laskemista, saarnasi dosentti Mikko Lahtinen.

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki kertasi kirjastohankkeen etenemisen yhteen hiileen -hengessä. Kesken suunnittelun tuli vielä tieto valtion 50 %:n avustuksesta rakentamiskustannuksiin.

–Sitä emme olleet uskaltaneet edes toivoa. Nyt meillä on valmiina hieno näköalapaikka, mikä palvelee kuntalaisten lisäksi myös vapaa-ajan asukkaita.

Kirjaston johtaja Riitta Kuisma nimesi puolestaan kaksi vahvuutta, joiden avulla uusi kirjasto syntyi ongelmitta.

–Lopputulos on yhteistyön ja kiitollisuuden ansiota. Näillä elementeillä saimme aikaan upean sysmäläisen kirjaston.

Kuisma kiiti puheenvuoronsa lopuksi taiteilija Marjatta Tapiolaa tämän maalaamasta työstä ”Hevonen ja varis”, mikä ripustettiin kirjastosalin päätyseinälle entisen Sysmä -ryijyn paikalle.

Avajaistilaisuutta ryyditettiin runsaalla musiikkitarjonnalla. Yleisöä viihdyttivät vuorollaan Maria ja Jaak Lutsin lisäksi Leena Saarinen, Sakari Korhonen sekä Viis’ Raitilla -yhtye.

Kirjastoon on ripustettu kaikkiaan kolme näyttelyä; Silvi Kaarakaisen valokuvia ”Olavi Virran jäljillä”, Heikki Helinin ilmakuvia Sysmästä sekä Telle Talvitievan piirustusnäyttely Suopellon tien rakentamisvaiheista.

Avajaistilaisuuden jälkeen kirjasto aloitti heti toimintansa järjestämällä lapsille Kokkosalissa musiikki-iloittelun ”Tuubakimalainen Ainolassa”, minkä jälkeen aloitettiin lasten mehukestit Illusiasalissa. KP