Kotikoulu mahdollisti menestymisen

Hartolalainen Akseli Koskinen on saattanut päätökseen urakan, joka hakee vertaistaan. Koskinen jäi tammikuun lopussa kotikouluun ja suoritti kevätlukukaudella 8. ja 9. luokan opinnot – vain neljässä kuukaudessa.

Koskinen siis suoritti peruskoulun vuoden etuajassa, ja teki tämän itsenäisesti kotona opiskellen. Miten tällainen suoritus on mahdollinen?

-Tykkään ottaa asioista selvää perusteellisesti ja keskityn mielelläni yhteen asiaan kerrallaan. Koulussa esimerkiksi ruotsin tunnit pidettiin maanantaina ja perjantaina. Välipäivien aikana asiat ehti jo unohtaa. Se turhautti, toteaa Koskinen.

Koskisen keskiarvo on ollut aina yli yhdeksän, mutta jo seitsemännellä luokalla hän tunsi opiskelumotivaationsa katoavan.

-Koulussa pahinta oli hitaus. Tuntui, etten saa mitään aikaiseksi. Turhautuminen vei voimat, enkä jaksanut iltaisin tehdä oikein mitään.

Perheen äiti Mirka Koskinen huomasi muutokset pojassaan.

-Ei ole normaalia, että 14-vuotas luuhaa kaikki illat kotona. Kotikoulu oli harkinnassa jo seiskaluokalla, Mirka Koskinen kertoo.

Seiskalla kaverit painoivat kuitenkin vaakakupissa paljon, eikä Akseli Koskinen vielä silloin rohjennut jäädä koulusta pois. Mutta nyt kun kevätjuhlat on pidetty ja kädessä on peruskoulun päättötodistus, Koskinen tietää tehneensä oikean ratkaisun. Syksyllä hän aloittaa opinnot Joutsan lukiossa.

Miten kotikoulu sitten vaikutti kaverisuhteisiin?

-Aluksi etäännyin kavereista, mutta nyt tuntuu että tämä on jopa lähentänyt välejä kavereihin. Olen nähnyt heitä iltaisin.

Ja on yksi kaveri, joka soitti sinnikkäästi myös toukokuun kiireisimpien viikkojen aikana. Niiden viikkojen, jolloin Koskinen opiskeli aamukahdeksasta iltakahdeksaan ja kävi tekemässä kokeet koululla.

-Kaveri soitti joka päivä ja kysyi, missä olen, mitä teen ja voidaanko nähdä. Sanoin aina kotona, opiskelen ja ei voida nähdä. Mutta arvostan tosi paljon, että hän aina soitti. Ja nyt ehdin taas nähdä, kun viimeinen tentti on suoritettu, Koskinen hymyilee.

Lahjakkuus on ilman muuta yksi onnistumisen avaintekijä. Muita tekijöitä ovat itsekuri, itsekuri ja itsekuri. AO-O