Sysmän Toimintakeskus esittäytyi

Grillimakkaran tuoksu tavoitti nenän Sysmän toimintakeskuksen pihassa heti autosta ulos astuttua. Makkarat ja mehut kun kuuluvat ilman muuta asiaan toimintakeskuksen avoimien ovien päivänä. Katsottavaa riittikin; myymälän jokainen hylly oli täynnä hienoja, taitavien käsien monista eri materiaaleista valmistamia tuotteita.

Sysmän työkeskuksena ja työpalveluna aiemmin tunnetun talon nimi muuttui virallisesti Sysmän toimintakeskukseksi kuluvan vuoden alusta. Uusi virallinen nimikin paljastaa, että talossa on runsaasti erilaisia toimintoja ja palveluja. Vastaava ohjaaja Tiina Luhio selvitteli pääpiirteittäin, mitä kaikkea toimintoja keskuksessa tapahtuu päivästä toiseen.

–Meillä on työ- ja päivätoimintaa, kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua erilaisissa elämäntilanteessa oleville asiakkaille.

Työ- ja päivätoimintojen tavoitteena on vammaisten ja muiden erityisen tuen tarpeessa olevien henkilöiden henkisen ja ruumiillisen toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen.

–Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään pitkään työttömänä ja syrjäytymisvaarassa oleville henkilöille. Tarkoituksena on parantaa henkilön työllistymismahdollisuuksia ja elämänhallintaa, selvittää tätä ryhmää vetävä Luhio.

Toimintakeskuksessa toimii myös nuorten työpaja -hanke.

Päivittäiset rutiinit on tehty asiakkaalle mahdollisimman helpoiksi. He voivat liikkua työpisteestä toiseen tilanteen sekä omien mieltymyksiensä  ja taitojensa mukaan.

Tiina Luhio sekä vuodesta 1986 talossa toiminut palvelusihteeri Marjatta Suojärvi pitävät avoimien ovien päivää tarpeellisena, sillä se lisää toimintakeskuksen tunnettuutta ja tietysti edistää talon tuotteiden myyntiä. Hyvien Ihmisten torille avataan lisäksi entiseen tyyliin tuotteiden myyntikoju kesän ajaksi.

Myymälässä käyskentelivät muiden mukana ostoaikeissa Maire Mäkelä ja Kaija Laine. Jälkimmäinen oli käymässä talossa ensimmäistä kertaa ja hämmästeli myynnissä olevien tuotteiden runsautta ja korkeatasoisuutta. Mäkelä sanoi ostaneensa vuosien mittaan monet lahjat ja kyläviemiset myymälän hyllyiltä.

Kauppakierroksen jälkeen olikin mukava pistäytyä makkaran paistopisteessä, eikä pieni sadekaan haitannut herkkuhetkeä – olihan asiakkaille varattu tarkoitusta varten katettu tila. KP