Sysmän Sahtimestari

Kyösti Piippo
Sysmä

Sysmän Rotarien sahtisaluunaan kannettiin kaikkiaan 12 näytettä tavoittelemaan tämänvuotista Sysmän sahtimestaruutta. Kilpailun raatiin kuului viisi tuomaria: Veikko Kotolahti toimi puheenjohtajana ja muut jäsenet olivat Hartolan sahtimestari Hannu Siren, Tauno Malola, Sirkka Luoma-Nirva ja Leonid Balashevich. Kahdentoista näytteen maistelu ja haistelu oli kova homma, mutta paremmuusjärjestys löytyi kohtuullisen pian.

Veikko Kotolahden arvion mukaan kilpailun näytteet olivat tasokkaita ja tasalaatuisia. Sitä todistaa myös tuomariston pisteet – ero voittajan ja 12. sijoittuneen näytteen välillä oli pieni.

Kilpailun tuomaristoon kuulunut hartolalainen Hannu Siren totesikin kilpailunäytteiden olleen tasaisen hyviä, joskin se ylivoimainen huippusahti jäi ehkä puuttumaan. Osanottajien runsas määrä yllätti Sirenin positiivisesti. Hän totesi Sysmän ja Hartolan yhteistyön sahtikilpailuissa edistävän perinnejuoman tunnettuutta ja uutta nousua.

Kilpailun voitti Arja Hellqvistin näyte. Hän katseli jo lapsena, kun mummi valmisti kotona sahtia. Isä ja äiti jatkoivat perinnettä ja utelias Arja seurasi koko ajan vierestä prosessin kulkua ja jossakin vaiheessa valmistui sitten se oma sahti. Kolmentoista vuoden asumiskausi Nokialla ei keskeyttänyt sahdin valmistamista, taito pysyi yllä.

Sysmään paluun jälkeen Arja alkoi valmistaa vierrettä myyntiin ja samalla hän ryhtyi hiomaan oman reseptin yksityiskohtia.

-Ruismallas, Tuoppi -kaljamallasta ja joskus katajaakin. Lisäksi pistin tarkkaan ylös käymisvaiheen lämpötilat, kunnes löytyi se lievästi ”banaaninen” hyvä maku.

Sysmän mestaruuskisaan Arja osallistui neljännen kerran. Jo toisena vuonna hän oli viiden parhaan joukossa, viime vuonna pronssilla ja nyt tuli sitten se ansaittu voitto.

-Vierteen tekeminen jatkuu edelleen, eilen pistin uuden satsin tulemaan!

Kilpailun lopputulokset (7 parasta): 1) Arja Hellqvist, 2) Pentti Toivio, 3) Allu Lahtinen, 4) Jarmo Heinonen, 5) Pirjo Korpela, 6) Aimo Nihtilä, 7) Hannu Nurminen.