Kikkakolmosia ei tarvita

Kaisa Vigman
HARTOLA

Hartolan Hevosystäväinseuran, Hippoksen ja Suomen Hevosjalostusliiton mukaan Hartolassa on reilut sata hevosta. Tarkkaa lukumäärää ei kukaan pysty sanomaan, sillä mitään yksittäistä tilastoa ei tästä aiheesta löydy, mutta yhdistelemällä tietoja, tuohon ”noin reippaasti yli sata” arvioon päätyi Merja Hietanen Etelä-Suomen Hevosjalostusliitosta.

Kaikki nuo hevoset voisivat olla yhden kengityssepän asiakkaita, sillä keskimääräinen kengitysväli on 6-8 viikkoa. Jos Hartolassa olisi 120 hevosta, laskutoimitusten jälkeen se tarkoittaisi sitä, että viikossa pitäisi kengittää 15 hevosta ja että viidelle työpäivälle kahdeksanviikon kierrolla osuisi kengitettäväksi 3 hevosta päivässä.

– Se on täysin realistinen määrä. Tunnen seppiä, jotka tekevät jatkuvasti 6-8 hevosta päivässä, mutta silloin työ on liukuhihnatyötä tehdaskengillä, kertoo hartolalainen ex-kengitysseppä Tiina Edelman.

– En kengitä enää työkseni, sillä terveyteni ei yksinkertaisesti kestä sitä. On talleja, joissa on hyvät kengitystilat, mutta kaikissa pääsääntöisesti vetää. Yleensä kengityspaikka on tallin käytävällä tai jopa ulkona. Minulle on vuosien varrella tullut kulumavikoja – kylmyys tuntuu erityisesti sorminivelissä – mutta myös selkä on kengittäjän hommissa kovilla.

Tiinan tapa kengittää on myöskin erilaista – hän katsoo hevosta kokonaisuutena. – Usein minulle tulee yhteydenottoja, joissa minua pyydetään katsomaan kipeää tai rauhatonta hevosta.Hevonen yrittää karistaa ratsastajan selästään ja epäillään selkävaivoja. Hevosen selkäongelmat saattavatkin johtua jalkavaivoista ja niitä pystytään auttamaan hyvällä peruskengityksellä. Aina ei tarvitse klinikkakäyntiä tai erikoiskenkiä – huolellinen, hevosen rakenteeseen nähden suora vuolu ja peruskengitys yleensä riittää.

Jotta ammattitaito pysyisi yllä, tämä kengitysseppä AT CEF- sertifioitu sellainen siis – kengittää silloin tällöin harvakseltaan niin oman poninsa kuin muutaman tutun hevosen.

– Entinen ammattini on nyt vaihtunut harrastukseksi, sanoo Tiina ja työntää lattaraudan ahjoon. Tämän hevosen kenkä taotaan paikan päällä, juuri tämän hevosen kavioon sopivaksi. Peruskenkä.