Sydämen asialla

Liikenneasema Jari-Pekalla syötiin viime viikolla tavallistakin sydänystävällisemmin. Jari-Pekan ja yhteistyökumppani Sysmä-Hartola Sydänyhdistyksen sydänterveellisellä ruokaviikolla haluttiin herätellä ihmisiä syömään terveellistä ruokaa. Arjen ruokavalinnat ovat kaikille tärkeitä ja tätä sanomaa Jari-Pekalla levitettiin käytännössä tarjolla olleen viikon ruokavalion, Linkun verenpaine- ja sokerimittausten sekä Sydänliiton ja paikallisen sydänyhdistyksen asiantuntijoiden avulla. Kiinnostuneita oli paljon.

-Idea sydänterveellisestä ruokaviikosta lähti liikkeelle meiltä, ja suunnittelu alkoi jo kesäkuussa. Me olemme kokeilleet vastaavanlaista ruokaviikkoa jo vuosi sitten toisella liikenneasemallamme Hankasalmella. Kokemukset olivat pelkästään myönteisiä. Jatkoa Hartolalle tulee puolestaan todennäköisesti ensi vuonna Joroisissa, sanoo liikenneaseman keittiövastaava Mika Laine.

Ja positiivista oli palaute myös Hartolassa. Asiakkaat olivat erittäin tyytyväisiä lounaspöydän antiin ja sitä kehuttiin hyväksi, siistiksi ja monipuoliseksi. Pöydän rakentamiseen sydänterveelliseksi osallistui koko henkilökunta. Kehuja sydänterveellinen ruokaviikko lounaspöytineen sai myös Sydänliitolta sekä yhteistyökumppanilta Sysmä-Hartola Sydänyhdistykseltä ja sen hallituksen puheenjohtajalta Matti Tähtiseltä ja hallituksen jäseneltä Vuokko Veistilältä.

-Tapahtuma meni hienosti ja kiinnostuneita oli paikalla runsaasti, Tähtinen kertoo.

Tapahtuman ajankohtakin mietittiin tarkkaan ja ruokaviikko päätettiin pitää syyskuun lopussa, olihan toissapäivänä maanantaina Maailman sydänpäivä. Viikon tarjoilua täydensivät vielä ruokalistassa näkyneet annosten ravintoainesisällöt tarkkoine ohjeineen.

Terveellisyyden lisämausteena olivat tiedonjako ja tapahtumat, joissa mukana oli kumppani eli Sysmä-Hartola Sydänyhdistys. Viime keskiviikkona Jari-Pekalla vieraili liikkuva palvelutila Linkku, jossa Sydänyhdistyksen Liisa Laitinen ja Päivi Halmekoski mittasivat kiinnostuneiden verensokerit ja verenpaineet. Suosio oli melkoinen: toista sataa kiinnostunutta kävi mittauttamassa arvonsa. Sydänliiton ravitsemusterapeutin Sohvi Lommin juttusilla ja tuotteisiin tutustumassa kävi puolestaan varta vasten kymmeniä ihmisiä.

Ei sitä, etteikö Jari-Pekka olisi panostanut terveelliseen ja hyvään sekä maittavaan ruokaan jatkuvasti.  Mika Laine muistuttaa, että siitä ovat todisteena muun muassa aseman Työterveyslaitoksen järjestämissä ravintokilpailuissa vuosina 2010-2011 saamat palkinnot.

-Meille on erittäin tärkeää, että tarjoamme asiakkaillemme meille sopivaa terveellistä ruokaa, sanoo Laine. Jari-Pekkahan on palvelukokonaisuus, jossa ravintoa saavat sekä ajoneuvo että ennen muuta sen kuljettaja ja matkustajat.  Erityisen tärkeä ryhmä tässä ovat luonnollisesti nelostietä kulkevat ammattiautoilijat, joiden työn luonne asettaa ruokailulle erityisvaatimuksia. Juuri ammattiautoilijat huomioonottavasta ruokavaliosta on sekä Hartolan että Joroisten liikenneasemat muun muassa palkittu.

Terveellisen ravinnon ja palkintojen takana on paljon työtä. Tietoa Jari-Pekka kerää henkilökuntansa jatkuvan koulutuksen ja ammattitaidon avulla useita eri lähteitä ja sidosryhmiä hyväksikäyttäen: pitkällä listalla ovat muun muassa Sydänliiton informaatio, muiden asemien tarjonnan luotaaminen ja muutoinkin ajan hermolla pysyminen ruokaterveysasioissa. TK