Skeittileirillä

Mika Sankari
HARTOLA

Leirin järjestämisestä vastasi Hartolan Nuorisopalvelut ja ohjauksesta Pinna Skateboarding.
Sen tarina alkoi jo ohjaaja Wili Hämäläisen yläasteaikana.
-Kasiluokan päättötyönä halusin perustaa skeittitiimin. Ensimmäiset t-paidat tilattiin silloin ja sitä kautta tämä lähti käyntiin, hän muistelee.
Hämäläinen on skeitannut jo lähes viisitoista vuotta. Hän on mielissään lajin kasvaneesta suosiosta.
Rullalautailu sopii joko ainoaksi harrastukseksi tai jonkun muun harrastuksen rinnalle. Wili Hämäläiselle se on enemmänkin elämäntapa. Siinä harjaantuu tasapaino, koordinaatiokyky kohenee, lihaskunto kehittyy, käsiä käytetään, koko kroppa saa ylipäätään harjoitusta.
-Esimerkiksi reiliä eli kaidetta pitkin skeitin päällä liukuessa kroppaa koetellaan monella tavalla. Syke kohoaa kyllä, Hämäläinen vakuuttaa.
Harrastus kasvattaa henkistä kanttia. Nuorelle se tarjoaa mahdollisuuden oppia sinnikkyyttä, päättäväisyyttä ja tavoitteellisuutta temppujen avulla.
Aloittelija pääsee tutustumaan lajiin leireillä lainalaudoilla. Laadukkaan laudan voi ostaa skeittikaupasta noin sadalla eurolla. Pyöräilykypärä sopii skeittaajalle ja muitakin suojavarusteita myydään kohtuuhinnalla marketeissa ja netissä.
-Kenkien laatuun on kiinnitettävä huomiota harrastuksen edistyessä, sillä paljon skeittaavalla, kuten minulla, ne vaihtuu tiuhaan, Hämäläinen tähdentää.
Leirillä käsiteltiin paljon skeittauksen perusasioita, kuten alamäkeen liikkeelle lähtöä eli droppaamista. Oikeaoppinen droppaus tapahtuu eteenpäin nojaamalla.
Vaikein temppu suurimmalle osalle leiriläisistä on ollut ollie eli skeittilaudan kanssa ilmaan hyppy, jonka avulla päästään hyppäämään esimerkiksi tasamaalta seuraavalle tasolle. Ohjaaja kertoo hioneensa temppua vuoden päivät, ennen kuin sai sen sujumaan. Tempun neljää vaihetta käytiin leirillä huolella läpi.
Tehtiin leirillä muutakin. Viikon aikana syntyi mm. katumaalauksia, omat t-paidat ja dekkien eli lautojen pohjien kuvia eli dekkigrafiikoita. Kunkkuareenan liikuntasalissa parkourattiin, pelattiin ja leikittiin.
Skeittileirin osallistujat kuulostivat viimeisen päivän alkaessa tyytyväisiltä, sillä he ovat saaneet lisää varmuutta tekemiseensä, oppineet uutta, saaneet kesälomallaan elämyksen skeittauksen ja sen oheisjuttujen parissa. Uimassakin oli kiva käydä.

Kuvassa: Näin suoritetaan oikeaoppinen droppaus Wili Hämäläisen avustuksella.

Ensin alkuverryttelyä, sitten skeittaamaan.
Wili Hämäläisen tyylinäyte.