Siwa etsii ostajaa

Sysmän Siwassa eletään epävarmoja aikoja, koska kauppa on Kilpailuviraston vaatimuksesta myynnissä. Kaupanteon jatkuminen kivitalossa on nyt kiinni siitä, uskaltavatko Keskon kilpailijat investoida Sysmään ja perustaa Siwan paikalle oman myymälänsä. Jos ostajia ei löydy, Kesko voi halutessaan jatkaa kaupanpitoa kiinteistössä.

Kilpailuvirasto määräsi Sysmän Siwan myytäväksi sen jälkeen, kun Kesko viime viikolla ilmoitti ostaneensa Suomen Lähikaupalta Siwat ja Valintatalot. Valtaosa myymälöistä, noin 600 kappaletta, muutetaan K-marketeiksi.

Loput 60 myymälää, mukaan lukien Sysmän Siwa, Kilpailuvirasto määräsi myytäväksi. Kilpailuviraston mukaan myyntilistalle päätyivät sellaiset kaupat, jotka Keskon omistuksessa vääristäisivät paikkakunnan kilpailua.

-Sysmässä tilanne on se, että kymmenen kilometrin säteellä on vain kaksi toimijaa: Kesko ja S-ryhmä, toteaa erikoistutkija Olli Kauppi Kilpailuvirastosta.

Kilpailuviraston vaatimukset voi Sysmän kaltaisilla paikoilla tiivistää pähkinänkuoressa siten, että Keskon ja S-ryhmän lisäksi paikkakunnalla pitäisi toimia jokin kolmas kauppaketju, jotta Kesko saisi ottaa Siwan suoraan omaan käyttöönsä ja perustaa siihen K-marketin.

Nyt kysymysmerkiksi jää, löytyykö Siwalle ostaja. Kaupin mukaan on mahdollista, että Sysmän tapauksessa S-ryhmä ei voisi olla ostaja juuri kilpailun vääristymisen takia. Näin ollen ostajaehdokkaita voisivat olla esimerkiksi Lidl ja M-ketju.

Ostaja pitää löytyä ja kaupat tehdä määräajassa, mutta määräaikaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

-Aikaraja on Keskon liikesalaisuus, kertoo tutkimuspäällikkö Maarit Taurula.

Jos Kesko ei löydä myymälälle ostajaa määräajassa, alkaa myyntiä toteuttaa kaupan osapuolista riippumaton uskottu mies. Myymälöille ei ole asetettu minimikauppahintaa.

Miten Kesko näkee Sysmän myymälän tulevaisuuden, kuinka realistista on löytää sille ostaja?

-Se on hyvin haastava prosessi, uskoisin näin, toteaa Keskon aluejohtaja Antti Palomäki.

Henkilöstöön yrityskauppa vaikuttaa siten, että K-marketeiksi siirtyvien myymälöiden henkilökunta siirtyy Keskon palkkalistoille vanhoina työntekijöinä.

Myynnissä olevien kauppojen henkilöstö sen sijaan joutuu elämään jännityksessä. Löytyykö kaupalle uusi ostaja, onko mahdollista siirtyä Keskolle muihin tehtäviin, vai onko edessä se pahin vaihtoehto?            AO-O