Pöntiset palkittiin

–Kiviä ja multaa on käännelty ja siirrelty paikasta toiseen, tehty istutuksia, rakenneltu erilaisia lehtimajoja ja aurinkokelloja, kuvailee Liisa Pöntinen pientä osaa PerennaPuutarha Pöntisen ympäristössä tehdyistä töistä.

–Kovaa, mutta iloista työtä!

Tehty työ on nyttemmin huomioitu laajemmaltikin, sillä Ravioskorvessa sijaitseva puutarha sai Vuoden Avoin Puutarha -tunnustuspalkinnon viime viikonvaihteen Piha & Puutarha messutapahtumassa Turun Messukeskuksessa. Tunnustus luovutettiin nyt neljättä kertaa kesän Avoimet puutarhat -tapahtuman pohjalta.

Raati oli valinnassaan yksimielinen, sillä puutarha täytti tunnustuksen saajalle asetetut kiteerit erinomaisesti. Puutarhassa toteutetun tapahtumapäivän aikana paikalla kävi yli sata kävijää  ja valintaperustana olleet muutkin elementit täyttyivät erinomaisesti; huolellinen valmistautuminen, aktiivinen mukanaolo tapahtumassa, vuorovaikutus kävijöiden kanssa ja tapahtuman kehittämiseksi annetut ehdotukset sekä tiedottaminen. Lisäksi puutarhan elämyksellisyys oli keskeinen valintaperuste.

Raati sai pohdittavakseen kaikkiaan 45 ammattipuurhanyrittäjän hakemusta, joista kalkkiviivoille valittiin kolme. Ja kuten todettiin, PerennaPuutarha Pöntinen oli raadin yksimielinen valinta voittajaksi.

–Koko valintashow meinasi mennä ohitse, sillä meiltä jäi aluksi vastaamatta annettuihin kysymyksiin. Vasta niitä uudelleen pyydettäessä elimme leikissä mukana, naureskelee Hannu Pöntinen.

Liisa ja Hannu Pöntisen puutarha on n. 500 lajiketta käsittävä perennenoihin erikoistunut viljelmä Sysmän Ravioskorvessa. Elämyksellinen pihapuutarha on Liisa Pöntisen suunnittelema ja se on rakennettu yhteistyössä aviomies Hannun kanssa. Alueella toimii varsinaisen puutarhatoiminnan lisäksi kahvila ja näytepuutarhassa pidetään konsertteja ja erilaisia teematapahtumia. Puutarha on rakennettu v. 1985 ja sitä on laajennettu vähitellen vuosikymmenien kuluessa. Puutarhaan on perustettu onnistuneesti omat alueensa mm. aurinkoa tarvitseville lajeille, kivikkokasveille ja varjon perennoille ja ensi kesäksi valmistuva soliseva puro vesikasveineen. Alueen parkkipaikat ja liikennejärjestelyt ovat saaneet paljon myönteistä palautetta.

Liisa ja Hannu Pöntinen arvostavat suuresti saatua tunnustusta.

–Tuntuu todella hyvältä. Sen lisäksi, että se on palkinto tehdystä työstä, se antaa uutta voimaa ja intoa tulevaisuutta varten.

Kesäsesonki Pöntisen puutarhassa alkaa heti vapun jälkeen 2.5. ja entiseen tyyliin pitkin kesää puutarhassa järjestetään teematapahtumia ja yksi ensimmäiistä on yrtteihin kytkeytyvä teemapäivä 12.6.  Viime kesänä superkaluste RUG:n  pihalla Hartolassa aloitettu kesämyymälä jatkaa toimintaansa myös tulevana kesänä.

Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään seuraavan kerran sunnuntaina 7.8. silloin aukeavat taas yhden päivän ajaksi puutarhojen portit vierailijoille ympäri Suomen. KP