4H aktivoi nuoria

Kun Teea Sahiluoto aloitti puolitoista vuotta sitten työt Sysmän 4H -yhdistyksen toiminnanjohtajana, hän asetti yhdeksi tavoitteeksi nuorten entistä aktiivisemman  mukaantulon toimintaan. Yhtenä toiminnan mottona on kolmen askeleen matka työelämään; ryhmätoiminnan kautta etsimään valmiuksia työelämään ja lopulta itse työllistyminen. Tähän prosessiin yhdistys on saamassa uusia tuulia tulossa olevan hankkeen myötä.

–Meille on tulossa upea mahdollisuus aktivoida nuoria suunnittelemaan itse omia tapahtumiaan. Olemme jättäneet Päijänne-Leaderille 3-vuotisen hankehakemuksen ja sieltä olemme jo saaneet vihreää valoa suunitelmillemme. Vain ELY -keskuksen lopullinen siunaus puuttuu, iloitsee Teea Sahiluoto.

Idea hankkeeseen lähti osittain nuorten omasta toiveesta saada toteuttaa tapahtumia toisilleen. Tapahtumatuottaja -hankkeen koulutuksen kesto on n. yksi vuosi ja tänä aikana nuoret ideoivat omia tapahtumia Sysmään. Samalla voidaan koulutuksen avulla tukea nuorten omia vahvuusalueita ja kartoittaa heidän osaamistaan. Nuorten puolelta on jo esitetty konserttien ja lanien järjestämistä. Lisäksi 4H-yhdistys aikoo laajentaa yhteistyötä kunnan ja muiden yhteisöjen (mm. Suvisoitto) kanssa. Koulutuksen annista on paljon hyötyä jatko-opiskeluja ja mahdollisia töitä ajatellen.

–Haemme hankkeen koulutukseen 15 iältään 13 – 26 -vuotiasta nuorta/vuosi. Jokaiselle löytyy projektista oma paikka, lupaa Sahiluoto.

Varainhankinta on kautta vuosien teettänyt yhdistyksellä paljon työtä ja vaivaa. Pari uutta projektia on antanut viime vuosina valoa tähän vaikeaan ongelmaan. Hittitapahtumaksi viime vuosina noussut VintturiJazz järjestetään ensi kesänä kuudennen kerran (6.8.) ja tapahtumaa isännöi tällä kertaa Sysmän 4H -yhdistys. Tapahtuman kuvio on tuttu entinen; hyvää ruokaa Vintturin Nuorisoseurantalolla viihdyttävän jazzin merkeissä.

–Tapahtumasta koituu välitöntä hyöyä nuorille, sillä pyrimme käyttämään heitä tehokkasti tapahtuman järjestelytehtävissä.

Toiminnanjohtaja Sahiluodon mukaan Sysmän Kirjakaupassa aloitettu lippujen myynti on ollut vilkasta jo tähän mennessä. Pöydän antimet valmistaa Pitopalvelu Tarja Lehtonen ja musiikista vastaavat Veikki Virkajärvi ja Juho Papinniemen Matss -bändi.

Toinen työteliäs järjestelytehtävä on Sysmän Kinon toiminnan pyörittäminen.

–Haastava tehtävä, mutta hyvin se on alkanut pyöriä tutun toimijaryhmän ansiosta. Olemme onnistuneet saamaan kohtuullisen hyvin ensi-iltoja, vaikkakin isot teatterit ovat aina jonon keulilla, tunnustaa Teea Sahiluoto.

Eniten katsojia Sysmässä ovat keränneet elokuvat ”Luokkakokous”, ”Järven tarina” ja ”Kätilö”.  KP