Lähilehti muuttuu tilattavaksi

Lähilehden tie

Lähilehti on ilmestynyt Hartolassa ja Sysmässä jo usean vuosikymmenen ajan.  Oman kylän paikallislehti syntyi jo vuonna 1969 lähtien ja Sysmän Sanomat Oy:n julkaisemana lehteä on toimitettu vuodesta 1992. Lehden julkaisemisessa on koettu, mitä merkitsee olla ilmaisjakelulehti. Ilmaisjakelulehti joutuu tyytymään Postin sananvaltaan mm. siitä, milloin ja kuinka lehti voidaan jakaa ja kuinka se tehdään.  Noin kolme vuotta sitten Lähilehtiä jakoi Posti. Tällöin Posti määräsi alueet, mihin Lähilehdet on jaettava. Lehdet jaettiin Postin määräyksestä Sysmän ja Hartolan lisäksi myös Luhankaan sekä Kalkkisiin. Jo tuolloin Lähilehdessä oltiin tilanteessa, että ilmoitustulot olivat vähentyneet. Siksi kuluja oli vähennettävä.

Pohdinnan jälkeen päätettiin, että jakelukustannuksia oli pakko karsia ja tämä tehtiin vaihtamalla jakelijaksi Esa Jakelut Oy. Samalla pystyttiin päättämään itse paikkakunnat, johon lehdet tulisi jakaa. Kauan ei kuitenkaan saatu nauttia siitäkään päätäntävallasta. Postin uusi voimannäyttö koitti viime syksynä, jolloin meille ilmoitettiin jakelupäivän muutoksesta. Päivää emme tietenkään itse saaneet valita, vaan Posti antoi kolme vaihtoehtoa. Valitsimme jakelupäiväksi torstain. Pelot Postin tulevista toimista ilmaisjakelulehdille sekä ilmoitustulojen raju putoaminen ovat johtaneet tilanteeseen, jossa Lähilehden tulevaisuutta on mietittävä uudelta pohjalta. Kuinka lehden uutiset, ilmoitukset, kuvat ja tarinat turvataan jatkossakin? Olemme tilanteessa, jossa on otettava uusi askel paikkakunnan oman lehden ilmestymisen turvaamiseksi.

Lehden jatkuvuus taataan muuttamalla Lähilehti tilattavaksi lehdeksi.

Sysmän ja Hartolan paikallislehdellä  on takanaan pitkä historia; Sysmäläinen, Uusi Sysmäläinen, Hartolan Sanomat sekä Lähilehti ovat täyttäneet toimistomme takaseinän hyllyt lattiasta katonrajaan asti, täyteen historian havinaa. Lukijoiden kanssa yhdessä on koettu, surua, haikeutta, vihaa, kiukkua, naurua ja iloa – kaikkia inhimillisiä tunteita.

Muistellaanpa hetki vaikka 1.7.2009 Lähilehden ”Hip Hop -leirin loppuhuipennusta, Cheekin konsertti” – juttua, jossa Sisä-Suomen Tanssin aluekeskus ja Sysmän Suvisoitto järjestivät yhteistyössä Hip Hop -tanssileirin. Samassa lehdessä oli juttu Kimmo Oksasen kirjasta ”Kirja kerjäämisestä”. Tarinat ääripäästä toiseen. Haluamme tehdä ja kokea lukijoiden kanssa jatkossakin lisää näitä tapahtumia kuvineen, lisää paikallisia juttuja ja tietysti uusiakin ideoita.

Tehdään yhdessä lisää historiaa, tehdään lisää tunteita nostattavia juttuja, tehdään meidän omaa paikallislehteämme – Lähilehteä.

Marttiina Lallukka, päätoimittaja

——-

Lähilehti muuttuu tilattavaksi 1.6.2016 alkaen

Lähilehti (Sysmäläinen, Uusi Sysmäläinen/Hartolan Sanomat) on ilmestynyt jo vuodesta 1969 lähtien. 47 vuoden aikana pitäjälehten toimintaympäristö on kokenut suuria muutoksia. Syvät talouslamat 90-luvun alussa ja aivan viime vuosina ovat syöneet ilmaislehtenä jaettavan pitäjälehden kannattavuutta vauhdilla ilmoituspotentiaalin vähentyessä.

–Lähilehti haluaa kuitenkin säilyä jatkossakin tasokkaana ja viikoittain ilmestyvänä Sysmän ja Hartolan pitäjälehtenä. Emme halua lähteä lehden tasoon ja toimintaan heikentävästi vaikuttavien kustannusleikkausten tielle, vaan aiomme säilyttää ja edelleen kehittää kaikille tutun paikallislehden jatkuvuuden tilausmaksuista saatavien tulojen avulla. Paikallislehden ilmestyminen on tärkeä imagotekijä ilmestymisalueensa kunnille, perustelee toimitusjohtaja Marttiina Lallukka tilannetta.

Toinen merkittävä syy lehden muuttamiseksi tilattavaksi on postin jakelupolitiikassa tapahtuneet muutokset. Posti lopetti koko maassa ilmaisjakelulehtien jakamisen keskiviikkoisin oman mainoslehtisen jakelun tieltä.

–Olemme saaneet runsaasti palautetta ja valituksia lehden jakelupäivän muuttumisesta torstaille. Maksullisena lehtenä voimme siirtää Lähilehden jakelupäivän takaisin keskiviikoksi.

Lähilehden voi tilata sujuvasti tämän linkin kautta. Monet lukijat voivat saada puhelinsoiton tilausmyyjältä.  KP

4 vastausta artikkeliin “Lähilehti muuttuu tilattavaksi”

 1. Pitkä on lehden historia – yhtä pitkä kuin yhteiselomme, joka alkoi Sysmän kirkossa vuonna 1969. Toivottavasti lähetätte kuitenkin edelleen kesän erikoisnumeron kesäasukkaille ilman tilausta!

 2. Pitkä historia, muistelen nytkin Uskon lehti-ilmoituksia, olivat niin hauskoja. Heinolaan muutettuani olenkin ollut uskollinen tilaaja, Lähilehti kruunaa aina päivän, vaikka sitä postipojan vuoksi joutuukin odottamaan pitkälle iltapäivään 🙂

 3. Hei Seija,

  kiitos yhteydenotostasi.

  Varmasti lähetämme Lähilehden Kesänumeron
  kuten ennenkin!

 4. Hei Hilkka,

  kiitos paljon lämpimästä palautteestasi.
  On mukava kuulla, että Lähilehteä odotetaan kovasti!

  Aurinkoista kevään jatkoa!

Kommentit on suljettu.