Golf vie mennessään

Johanna Halme on hullaantunut golfista, etenkin pelaamisesta Hartolan kentällä. Siellä pelikaveri voi olla yhtä hyvin 96-vuotias herrasmies kuin omanikäinen nainenkin.

-Täällä ei ole sellainen fiilis, että pitäisi pelata vain naisten kanssa. Varauskalenterista näkee, kuka on menossa kentälle milloinkin. Käyn usein pelaamassa eläkeläismiesten kanssa. Puhuttavaa heidän kanssaan riittää, varsinkin silloin jos pelissä tapahtuu jotain odottamatonta, Halme kertoo huhtikuun auringonpaisteessa.

Myönteisesti ajattelee Halmeen lisäksi moni muukin. Talvella Hartola Golfille luovutettiin Jyväskylässä Suomen naisystävällisimmän seuran palkinto. Tunnustus myönnettiin pelaajien antamien äänten perusteella.

Halme kiittää erityisesti aktiivista naisjaostoa: siihen kuuluvien kannustavien naisten ansiosta hän uskaltautui takaisin pelikentille.

-Suoritin Green cardin jo 2000-luvun alussa Hartolassa, mutta sen jälkeen pelaaminen jäi moneksi vuodeksi. Asuin Englannissa yhdeksän vuotta. Jos Lontoossa halusi golfaamaan, olisi reissu matkoineen kaikkineen vienyt koko päivän, Halme kertoo.

Suomeen paluun jälkeen hän havahtui: kotikonnuilla Hartolassa kentälle pääsi helposti. Ensikosketus seuratoimintaan tapahtui neljä vuotta sitten naisten kauden avajaisissa. Vielä silloin Halme ei uskaltautunut pelaamaan, mutta lounastaminen naisjaoston iloisessa porukassa vei mennessään.

Sen jälkeen Halme onkin ollut aktiivinen pelaaja. Hän asuu viikot Helsingissä, mutta viikonloput ja lomat kuluvat usein golfin parissa.

-Työelämä on tosi hektistä. Käytän jatkuvasti nettiä ja twitteriä, tuijotan ruutuja ja näyttöjä. Golf on todella hyvää vastapainoa työlle. Työstä irrottautuminen alkaa heti ensimmäisestä lyönnistä, eikä neljän tunnin kierroksen aikana tarvitse tuijottaa ruutua kertaakaan, kertoo A-studion ja Pressiklubin ohjaajana työskentelevä Halme.

Golfin etuina hän pitää myös sitä, että lajin parissa saa liikuntaa raikkaassa ulkoilmassa. Kymmenen kilometriä tulee käveltyä ihan huomaamatta ja istumatyön rasittama ranka vetreytyy: golf-kaudella selkävaivat ovat tiessään.

Lajissa viehättää myös tasa-arvo ja järjestelmällisyys. Tasoitusjärjestelmän ansiosta jokainen kilpailee ennen kaikkea itseään vastaan. Eikä ikä rajoita harrastusta.

-Mietin aloittaessani, että tässä on sellainen laji jossa on mahdollisuus kehittyä pitkällä tähtäimellä ja jatkaa pelaamista vielä eläkkeelläkin, Halme sanoo. AO-O

Hartola Golfin jäsenistä kolmannes on naisia

-Hartola Golfiin kuuluu kaikkiaan lähes 600 jäsentä, joista 200 on naisia
-Valtaosa jäsenistä (411 henkilöä) on yli 50-vuotiaita
-Golf-liiton tavoitteiden mukaisesti Hartolassakin pyritään saamaan yhteisöön lisää naisjäseniä
-Kenttä avataan pelaajille 9. huhtikuuta
-Lähilehti Scramble järjestetään 10. huhtikuuta
-Naisten kauden avajaiset 14. toukokuuta
Lähde: Tera Heinonen, Hartola Golf.