Silmukka-Lanit 24H

Helena Mäkinen
HARTOLA

SilmukkaKoukussa ry:n tiloissa oli viime lauantaina täysi tohina. Vuorokauden mittaiset lanit olivat alkaneet perjantaina klo 15. Tilat näyttivät siltä, että kaikenlaista oli tehty ja toimitettu.

Kunnaskarin Eija harmitteli, ettei ollut ehtinyt tehdä muuta kuin näpelöidä läppäriään ja lähettää livekuvaa ryhmäläisille. Mutta käsitöistähän siinäkin oli kysymys. Nyt oli menossa päätalkoot yhdistyksen tulevaan tapahtumaan, Taiteiden yöhön.

Loposen Katri neuvoi, miten päitä tehdään. Tanskasen Airi lähti hakemaan varastoistaan ohuempaa vaahtomuovipatjaa materiaaliksi. Katri oli jo tehnyt yhden Janus-kasvoisen pään malliksi.
– Jos kasvojen piirtämisessä on vaikeuksia, voi harjoitella ensin takaraivoon…

Eija oli hoitanut yökyöpeleille arvonnan joskus pikkutunneilla ja nyt oli vuorossa klo 5 – klo 8 olleen aamuarvonnan loppuun vieminen.
– Ryhmään tuli yhteensä 175 ihmistä. Vuorokauden pääarvonta on menossa koko ajan laniryhmässä oleville, se jatkuu klo 15 asti. Ihmiset ovat lähettäneet kuvia tai tekstiä, mitä ovat hommailleet näiden lanien ajan. Aika monenlaisia käsitöitä on kuvista päätellen tehty!

Silmukka-Lanit järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran, paikkana piti olla Koskenniemi, mutta ne täytyi peruuttaa koronan takia.
– Kokoonnuimme silloin pienimuotoisesti meidän taloyhtiön alakerrassa, koska tätä tilaa ei silloin vielä ollut käytössä, kertoi Annie Henno.

Yökin oli mennyt ainakin Anniella ja Eijalla lanien merkeissä.
– Eija kuppelehti täällä ja ompeli ja lähetti välillä videota. Minä olin omalla parvekkeella ja laitoin sieltä näkymiä. Aamuviideltä kyseltiin toisiltamme, ollaanko hereillä.
– Yleensä laneja on vain pelimaailmassa, mutta Sysmän Textiikin Sonja Rouvinen on järjestänyt ompelulaneja. Muista käsitöihin liittyvistä laneista en ole kuullut, kertoi Annie.

Keskustelua riitti kaikenlaisista aiheista: keskeneräiset käsityöt, jäähdytysnesteet ja autojen remontit, rihmarullat, sukkia syövät pesukoneet, naamalaskokset, tuleva taiteiden yö…

– Ensi vuonna on taas lanit, tämä on jo traditio, tuumasi Eija.

Kuvassa: Katri Loponen (oik.) opasti ”pääasiassa”. Takana Ulla Tervala.