Kaunis kesä Päijänteellä

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Jenni-Maria III lipuu lauantaina iltapäivällä Sysmän keskustan satamaan ja laiva on kokolailla täynnä iloisia ja tyytyväisiä risteilyasiakkaita. Kapteeni Jorma Sainio ja opas Markku Lepistö saattelevat risteilijät turvallisesti kirkonkylän satamalaiturille. Retki Erakon saareen on päättynyt.

Aluksen kapteenin Jorma Sainion mukaan kuluva kesä on ollut paras aikoihin, kelit ovat suosineet laivamatkailua. Hellettä oli välillä vähän liikaakin.
– Kelvenne kokonaisuutena ja siellä juuri Koreakoivun saari ovat suosituimpia retkikohteita. Näille risteilyille lähdetään usein lasten kanssa, sillä patikointi saarella ja Lepistön kertomat tarinat erakko Pylväläisestä kiinnostavat kaikkia.

Risteily Päijänteellä on kokonaisvaltainen kokemus. Kauniiden Päijänteen maisemien lisäksi risteilyasiakas saa paljon informaatiota Jorma Sainion ja Markku Lepistön toimesta. Tiettyä viihdykettä antaa myös laivakoira Riki, joka on kaikkien kaveri.

”KulkeeVettenHalki” – markkinointinimellä toimiva Jorman risteilyalus halkoo viikkotasolla Päijännettä melkoiset matkat. Kolmena päivänä viikossa (ti, ke, to) alus ajaa reittiä Karisalmi – Padasjoki, perjantaisin poiketaan Kuhmoisissa, mistä tehdään pieniä maisemaristeilyjä. Viikonloput täyttyvät tilausristeilyillä kohteena enimmäkseen Koreakoivun saari. Parhaana päivänä alus on vesillä 14 tuntia reitillä.
–Tämähän on enemmän harrastus kuin työ, vakuuttelee Jorma.
– Hyväntuuliset ja iloiset asiakkaat, huumorilla täytetyt kertomukset, loma-aika ja kaunis sää, eihän tämä tunnu ollenkaan työltä, vahvistaa Markku.

Sainion mukaan risteilyjä tullaan tekemään jatkossakin, tähtäys alkaa olla pikkuhiljaa kesässä 2022. Uusia suunnitelmia käytäntöihin ei tarvitse tehdä, sillä toiminnot ovat hioutuneet uomiinsa vuosien mittaan.

Sainion alus Jenni-Maria III:n pääsalonkiin mahtuu 30 henkilöä, yläpuoliselle aurinkokannelle 25 ja peräkannelle 10 henkilöä. Aluksella on hyvin varustettu keittiö ja etukäteistilauksesta voi matkalla nauttia vaikkapa herkullista lohikeittoa. Kahvila on varustettu kaikin oikeuksin.

Kuvassa: Jorma Sainio ja Markku Lepistö vievät risteilyasiakkaita Päijänteelle ja kertovat samalla mielenkiintoisia tarinoita mm. Koreakoivun erakosta, Toivo Pylväläisestä.

Tauno Ylönen oli tyytyväinen Erakonsaaren risteilyyn ja kiitti Jorma Sainiota.