Sensein opissa

Kaisa Vigman
HARTOLA

Hartolalaiset judokat ovat keränneet vuosien varrella tukkukaupalla mitaleja niin kansallisista kuin kansainvälisistäkin kilpailuista. Hartolassa ei kuitenkaan judoa harrasteta, vaan judokoiden kotitatami on Joutsassa ja heidän kilpaseuransakin on Joutsan Tarmo. Sinällään tilanne on erityinen, sillä jopa urheiluseuran puheenjohtajakin on hartolalainen – koko judoharrastuksen alkuun saattaja, Tuomo Rantanen.
– Lasten ollessa pieniä, ajattelin, että jokin harrastus heillä täytyisi olla – tämä oli silloin lasten valinta. Judosta tuli meidän perheemme harrastus, kertoo Tuomo sylissään 2- ja 4-vuotiaat lapsenlapsensa.
– Minä olen kyytimies ja autonkuljettaja, mutta vaimo kyllä harrasti lajia itsekin, kertoi Tuomo. Rantasen perheessä mennäänkin jo tämän harrastuksen parissa kolmannessa sukupolvessa.
Judo on Japanista kotoisin oleva kamppailulaji ja sana ”judo” tarkoittaa joustavaa tai pehmeää tietä ja periksiantamisen taitoa. Judotekniikat koostuvat heitoista, sidonnoista, käsilukoista ja kuristuksista. Harrastajan tason kertoo hänen vyöarvonsa – ylin vyö on musta. Sellainen löytyy hartolalaisen Tuomas Rantasen vyötäisiltä. Hän on Sensei – mestari – ja hän valmentaa Joutsan Tarmon judokoita.
Judo on kilpailulaji, mutta myös erinomaisen hyvä ja monipuolinen kuntoilumuoto, johon tuntuu pääsevän sisään yllättävän mutkattomasti. Olin paikalla keskiviikkoillan harjoituksissa, jossa mukana oli myös pari ensikertalaista ja harrastajien ikähaitari osui välille 2-43 vuotta.
– Tänään on vähemmän väkeä kuin normaalisti, mutta se ei haittaa, sillä näin jää aikaa uusien tulokkaiden opastamiseen, hymyili Tuomas. Judokat muutenkin tuntuivat toimivan kuin suuri perhe. Keneltä tahansa kokeneemmalta sai apua ja vaikka ikähaitari ja taitotasot olivat aivan äärilaidoissa, kaikille löytyi tasoaan vastaavia harjoitteita.
Jos judo alkoi kiinnostaa, tatamille otetaan mieluusti vastaan uusia harrastajia.
– Judo-treenejä järjestetään kaksi kertaa viikossa: keskiviikkoisin ja sunnuntaisin Joutsassa, vanhan yläasteen liikuntasalissa. Meille voit tulla kokeilemaan, josko judo olisikin juuri sinun lajisi. Meillä voit suorittaa peruskurssin – tosin huumorilla me aina sanomme, että meidän peruskurssimme päättyvät mustaan vyöhön, Tuomas nauroi.
Judo-treenien tunnelmia voit ihastella Lähilehden YouTube-kanavalla.

Kuvassa: Opetustilanteessa Sensei Rantasen parina on hartolalainen Jani Tonteri. Konsta Juntunen (edessä) edustaa tulevana viikonloppuna Swedish Openissa.
– Parhaana saavutuksenani pidän eräässä kilpailussa tekemääni nopeinta ipponia, kertoo Helmi Hutri. – Judossa minulle tärkeintä eivät ole mitalit, vaan itseni haastaminen.

Tule mukaan toimintaan!
Harva liikuntamuoto kehittää yhtä tehokkaasti ja tasapuolisesti kestävyyttä, voimaa, nopeutta, notkeutta sekä tasapainoa ja ketteryyttä. Samalla judo kasvattaa myös henkisesti, sillä jokainen harjoitus tarjoaa pieniä voittoja ja tappioita sekä yhdessä oppimisen elämyksiä.