Nuokulla pelataan

Helena Mäkinen
HARTOLA

Anne Lindroos on Nuokulla päivystämässä. Nuoria ei ole vielä tullut, mutta Anne tietää, millaiset pelit heitä kiinnostavat.
– Pleikkaria ainakin pelataan ja puhelimilla, Wiitä myös. Varsinkin isommat pitävät myös biljardista ja lautapeleistä. Viime talvena pelasin nuorten kanssa jopa pelikorteilla.
Annella itsellään on 6 lasta, nuorin 5 ja vanhin 26-vuotias. Hän on siis melkoinen asiantuntija pelejä koskevissa kysymyksissä. Ovella käy Annen 5-vuotias, jolla on jo omat pelisuosikit.
– Pelaan Brawl Staria, Minecraftia, ja ison veljen kännykällä sellasta peliä, missä on hahmoja.
Mitä mieltä pelaamisesta on kuuden pojan äiti, joka työskentelee lasten ja nuorten kanssa?
– Siitä on sekä hyötyä että haittaa. Se kehittää kielitaitoa, nuorilla on ystäviä ympäri maailmaa. Pelaamiseen pitää kuitenkin laittaa rajat, se ei saa häiritä normaalia elämää. Se voi olla nuorelle yksi keino päästä hetkeksi pois, jos elämässä on jotain ikävää.
– Pelaaminen on yleensä sosiaalista; siellä keskustellaan samalla ja sovitaan kavereiden kanssa asioista. Eikä tietokoneella oleminen aina ole pelaamista, sieltä saatetaan katsoa jotain tubettajaa, joka kertoo ihan yleistietoa.
– Pelaaminen haittaa, jos lapsella tai nuorella ei ole mitään muuta harrastusta. Jos nuori hoitaa koulunsa ja harrastaa muutakin, se ei ole huono juttu. Sellaiset nuoret, jotka eivät ollenkaan pääse irti koneesta, ovat iso huolenaihe. Omat pojat urheilevat kaikki aktiivisesti.
– Välillä kyllä vanhempana tulee mitta täyteen. Silloin ilmoitan, että nyt pelit on loppu, minä maksan laskut.
Anne neuvoo seuraamaan, mitä lapset pelaavat. Jos näyttää huolestuttavalta, pitää keskustella. Pelien ikärajasuosituksia nuoret eivät aina noudata. Puhumalla pysyy selvillä siitä, mitä pelit lapseen vaikuttavat.

Toimituksen huomio: Minecraft ja Brawls Star -pelin ikäraja on 9 vuotta. Ikärajatiedot tarkistettu Applen sovelluskaupasta.

Kuvassa: Annen 5-vuotias osaa jo kirjaimet ja oppii hyvää vauhtia lukemaan ja laskemaan pelien avulla. Anne pelasi nuorena MarioBrossia ja Tetristä.