Hartolan markkinat 2019

Mika Sankari
Hartola

Kuningaskunta heräili vähitellen jo perjantain aikana suureen ja perinteiseen markkinatapahtumaansa. Sieltä täältä alkoi keskustassa löytyä makeaa ja suolaista tarjontaa ja kunnan infopistekin avattiin. Sadat markkinakauppiaat rynnistivät alueelle kaikkialta Suomesta lauantain aamuyön kuluessa pystyttämään telttojaan ja valmiina palvelemaan tuhansia markkinavieraita. Näin varsinainen karnevaali oli valmis käynnistymään syyskuun ensimmäisenä lauantaina peräti 82:n kerran!
Aamukahdeksalta Kruununprinssi Väinö Seppälä julisti markkinarauhan alkaneeksi. Tätä noudattaen markkinapäivä sujui pääosin leppoisissa merkeissä ja ikäviltä välikohtauksilta vältyttiin, mitä nyt hetkeksi kadonneita koiria ja lapsia etsittiin. Päiväsaikaan järjestysmiehet eivät joutuneet isompia ongelmia setvimään suuresta väkimäärästä ja hetkittäisestä tungoksesta huolimatta.
Salmelan pihassa tarjolla ollut perinteinen harrasteautoparkki alkoi täyttyä hiljalleen aamupäivän aikana ja keskipäivän aikaan valikoima oli runsaimmillaan. Siellä oli nähtävillä useita klassikon arvon ansaitsevia henkilöautoja, moottoripyöriä ja traktoreita. Monista merkeistä mainittakoon Volga, Morris Mini, Wartburg, Ural, Triumph ja Nuffield. Tämä tapahtuma on kasvanut henkilökunnan mukaan pitkälti puskaradion kautta nykyisiin mittoihinsa. Harrastajat löytävät siis paikalle ilman sen kummempaa mainostamista. Lisäksi paikalla oli mahdollisuus tehdä löytöjä rompetorilta.
Puoliltapäivin tapahtui myös erittäin paljon markkina-alueen risteyksessä, sillä ensin palkittiin vuoden markkinakauppias ja sen jälkeen jaettiin tavallaan “vuoden hartolalaisen” palkinto eli apteekkari Minna Itkonen valittiin Markkinamestariksi. Yleisö seurasi näitä palkitsemisia aktiivisesti.
Tämän jälkeen markkina-alueella jatkettiin normaalikaavan mukaan eli mm. sahtiteltta ja Marttalan piha kuhisivat väenpaljoudesta, lounasta oli tarjolla seurakuntatalollakin, Leijonien autoarpamyynti jatkui ja kaupankäynti sujui vilkkaana aina kolmeen asti, jonka jälkeen kujille syntyi paljon tilaa markkinakierrokselle vielä mieliville. Pienemmille markkinakävijöille mieleenpainuvia kokemuksia tarjosi paikalla olleiden pomppulinnojen ja muiden huvilaitteiden ohella esimerkiksi paloauton ohjaamossa vieraileminen.
Onkin todettava, että monelle paikalliselle ja vähän kauempaakin saapuvalle Hartolan markkinat ovat muodostuneet perinteeksi, jota ei voi jättää väliin kuin erittäin painavasta syystä.

Kuvassa: Väinö Seppälä julisti markkinarauhan aamukahdeksalta.