Särkilahden alpakat

Hankien keskellä Sysmän Särkilahdessa asustaa kaksi hieman harvinaisempaa eläintä. Alpakat Benkku ja Karkki täällä ovat viettämässä talvilomaa Saarisen perheen hoidossa. Kesäksi pojat palaavat kotiinsa Yli-Marolan kotieläinpihaan Lahteen.

-Puhuimme alpakoiden hankinnasta vaimon kanssa jo pari vuotta sitten. Sysmän 4H-yhdistykseen kuuluvien tuttavien kautta saimme vihiä siitä, että Benkku ja Karkki etsivät talvikotia, talon isäntä Antti Saarinen kertaa.

Kesällä hänen vaimonsa Sirpa Saarinen kävi perheen lasten kanssa alpakanhoitokurssin Lahdessa. Innostus tarttui myös lapsiin, ja elokuussa Benkku ja Karkki muuttivat Saarisille.

Antti Saarisen mukaan alpakat ovat helppohoitoisia. Hän rakensi niille pihaton vanhaan latoon. Pihatosta eläimet voivat kulkea ulkotarhaan miten haluavat, omaan tahtiinsa. Eläimet pärjäävät hyvin talvipakkasilla. Tosin 30 asteen paukkupakkaset ovat liikaa niillekin. Hyytäviä talvikelejä varten latoon on rakennettu lisäksi erillinen, lämpöeristetty karsina.

Alpakan pääravinto on heinä. Lisäksi niille annetaan poronrehua.

Joskus Saariset käyvät Benkun ja Karkin kanssa päiväkävelyllä. Leppoisiin kävelyretkiin täytyy varata aikaa, sillä alpakka on omapäinen sille päälle sattuessaan.

-Jos ne päättävät pysähtyä johonkin, niitä ei saa vetämällä liikkeelle. Aikaa voi kulua, Antti Saarinen virnistää.

Hellyttävän näköiset eläimet osaavat olla myös kovapäisiä toisilleen. Laumaeläiminä alpakoilla on tarkka arvojärjestys, joka määrää muun muassa sen kuka syö ensin. Benkusta ja Karkista Benkku on vanhempi ja pomo.

-Joskus nuo saattavat äityä tappelemaan. Ne eivät pure tai potki, mutta sylkevät toistensa päälle vihertävää limaa. Silloin ne eivät ole enää niin suloisia, Saarinen kertoo. AO-O

Yksi vanhimmista kotieläimistä

-Alpakka on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kamelieläin. 80 prosenttia alpakoista elää Perussa.
-Alpakka on kesytetty 5000 vuotta sitten ja se on eräs vanhimmista kotieläimistä.
-Maailmassa on yhteensä noin neljä miljoonaa alpakkaa.
-Ensimmäiset alpakat tulivat Suomeen vuonna 2002. Suomen Alpakkayhdistys on perustettu vuonna 2003.
Lähde: Suomen Alpakkayhdistys

Yksi vastaus artikkeliin “Särkilahden alpakat”

  1. Kiva kirjoitus ja suloiset elukat 🙂

Kommentit on suljettu.