Afgaanilapset saapuivat

Tämän viikon maanantai oli Hartolassa merkittävä päivä. Silloin Yhtenäiskoulussa aloitti opintiensä kaksitoista alaikäistä, afgaanitaustaista lasta. Heistä jokainen oli saapunut Suomeen ilman vanhempia Afganistanin ja Iranin suunnalta. Lapset asuvat Hartolan Koittiin perustetussa ryhmäkodissa.

Lapset ovat turvapaikanhakijoita, eli heillä ei ole vielä pysyvää oleskelulupaa Suomeen. Hartolan ryhmäkodista (entinen Kepiläkoti) arvioidaan kuitenkin, että alaikäiset saavat oleskeluluvan hyvin todennäköisesti.

Illalla Hartolan valtuustosalissa järjestettiin ryhmäkotia ja turvapaikanhakijoita koskeva keskustelutilaisuus. Kovasta pakkasesta huolimatta paikalle oli saapunut niin paljon ihmisiä, että sali oli lähes täynnä.

Tilaisuudessa oli paikalla myös kaksi poliisia, mutta heidän ainoaksi tehtäväkseen jäi todeta että järjestyshäiriöitä ei ollut. Ilmapiiri oli myönteinen. Kriittisimmät ihmiset olivat selkeästi jääneet pois tilaisuudesta.

-Kaikki Hartolaan saapuneet lapset ovat poikia ja iältään arviolta 12-15-vuotiaita. He ovat tulleet Suomeen Tornion kautta ja olleet täällä noin kaksi kuukautta. Lapset ovat tehneet pitkän matkan. Yksi heistä on matkustanut kymmenen maan läpi, kertoi terveydenhoitaja Elisa Tuukkanen Hartolan ryhmäkodista.

Pojat opiskelevat Yhtenäiskoulussa omassa ryhmässään, joka on nimeltään valmistavan opetuksen ryhmä. Sopiva paikka löytyi iltapäiväkerhon tiloista, jotka ovat päivisin tyhjillään.

-Pojat kunnioittavat aikuisia ja ovat hyvin motivoituneita oppimaan suomen kieltä. Heitä ei tarvitse kenenkään pelätä, he ovat ihan tavallisia poikia, luonnehti heidän opettajansa Anu Kanko.

Kangon mukaan ryhmä jalkautuu jatkossa Hartolan keskustaan. Tavoitteena on esimerkiksi tutustua yhdessä kirjastoon.

Kunnanjohtaja Merja Olenius muistutti, että valtio korvaa täysimääräisesti lasten koulutuksesta koituvat kulut. Lisäksi yli 7-vuotiaista maksetaan korvausta 2300 euroa vuodessa. Valtio korvaa myös tulkkausta ja sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskuluja.

Yleisöstä nousi esiin pariinkin kertaan kysymys, miten poikia voisi auttaa. Materiaalista apua tarvitaan todennäköisesti jossain vaiheessa, mutta tärkeintä on asenne.

-Suurin apu tällä hetkellä on, että ottaa lapset hymyillen vastaan, totesi ryhmäkodin vastaava ohjaaja Pirve Nikki. AO-O

Poliisi: ei syytä pelkoon

Hartolan Koitissa sijaitsevassa ryhmäkodissa on 21 paikkaa. Ryhmäkoti ottaa vastaan vain alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Maanantai-iltana Hartolassa puhunut Vesa Okkola Hämeen poliisista pitää yksikköä huomattavan pienenä. Okkola toimii vastaanottokeskusten yhdyshenkilönä Päijät-Hämeen alueella.

-Hartolan tilanne on ihan toisenlainen kuin esimerkiksi Heinolassa tai Lahden Hennalassa. Uskon, että yhteistyöllä kaikki sujuu täällä hyvin, Okkola sanoi.

Esimerkiksi Heinolassa turvapaikanhakijoita on yli 400. AO-O