Säpinää Marttalassa

Hilda Järvinen
HARTOLA

Eikö ookki kiva, jos on vähän säpinää? Kyseinen lausahdus kiirii toimittajan korviin markkinaperjantaina Wanha Marttala -ravintolassa, jonne yli 200 juhlijaa on kerääntynyt aloittamaan markkinaviikonloppua hittiorkesteri Aimon vauhdittamana.
Niin ravintolan sisätiloissa kuin laajennetulla terassialueella käy vilkas puheensorina ja tasainen naurunremakka. Suurimmaksi osaksi paikallisesta tai sukujuurillaan oleilevasta väestöstä koostuva juhlijakunta vaihtaa kuulumisiaan tuttavien parissa, samalla odotellen livemusiikin alkamista. Kun Aimo-yhtyeen muusikot astelevat lavalle alkuyön aikaan ja aloittavat markkinakeikkansa, täyttyy Marttalan tanssilattia ääriään myöten. Tiiviistä tunnelmasta ei tunnu olevan kenellekään haittaa -päinvastoin, sen kerran vuodessa, kun Hartola täyttyy markkinahumuisista juhlijoista, tilanteesta on otettava kaikki hupi irti.
Hittiorkesteri Aimo on sysmäläislähtöinen, vuonna 1999 perustettu, suomimusiikin parhaimmistoa 70-luvulta tämän päivän hitteihin tulkitseva yhtye. Jäseninä ovat Henry Salonen (laulu ja kitara) Vesa Nupponen (kitara ja laulu), Tomi Malin (basso) ja Olli Järvinen (rummut). Nyt jo kolmatta kertaa Hartolan markkinoiden alla esiintyvän yhtyeen muusikoiden mielestä näin naapuripitäjässä soittaminen ei ole sen erilaisempaa kuin keikkailu muuallakaan Suomessa. Mitä nyt tietenkin kuulijoiden joukossa on enemmän tuttuja kasvoja artisteillekin. Esiintymisiä on vuosien varrella pukannut Helsingistä hiihtokeskuksiin, ralleista raveihin ja häistä hautajaisiinkin –  kuulostaen kattavan lähes kaikki mahdolliset muodot suomalaisessa juhla- ja tapahtumaperinteessä.
Juhlahumun jatkuessa Wanhan Marttalan sisätiloissa toimittaja livahtaa ulkoterassille jututtamaan ravintolatyöntekijä Sanna Paanasta.  Hän kertoo ravintolassa olevan ennen kaikkea valmisteluiden osalta vilkasta, juurikin markkinoiden tähden:
-Viikon verran on tehty, sunnuntaihin mennessä kaikki on ohi, ja sitten sitä taas puretaan. Paananen on tyytyväinen perjantai-illan tunnelmaan: kaikki tuntevat toisensa, joten henki on sitä myöden lämmin ja mukava. Jo monet markkinavilinät kokeneena hän on kuitenkin harmissaan ajan tuomasta hiljentymisestä ja rauhoittuneista markkinaviikonlopun iltameiningeistä. Sisällä ravintolassa suurin osa väestä nauttii livemusiikin huumasta ja kiirettähän siellä pitää, mutta ainahan tilaa löytyisi lisää terassikauden viimeisistä illoista nauttiville illanistujaisihmisille.
Yön pimeydessä Wanhasta Marttalasta kumpuava valo, juhlahumu ja elämäniloisuus tuntuvat täyttävän kylän keskustan lämmöllä ja innokkaalla odotuksella, kun se kahdeksaskymmenes virallinen markkinapäivä alkaa sarastaa.