Johan oli markkinat

Helena Mäkinen
HARTOLA

Markkina-aamu klo 7.00. Kuuluu aamuäreiden myyjien sanailua, telttojen metallisten tukitankojen kilinää ja täyteen pakattujen, hitaasti paikkaansa etsivien myyjien autojen jurinaa. Kaikki asettuvat hissukseen paikoilleen ottamaan vastaan asiakkaita. Päivä etenee ja parkkialueet alkavat täyttyä, kadut pullistella keskenään keskustelevia porukoita ja eteenpäin kulkevia ihmisiä. Tarjonta on monipuolista: harjat, kukkopillit, korit, muikut, kirjat, vaatteet, rinkelit, lörtsyt, kukot ja piirakat – kaikki ovat sulassa sovussa saippuoiden, mausteiden ja monenlaisten herkkutarjoilujen välissä. Ruokahalua herättäviä tuoksuja kantautuu nenään kaikilta ilmansuunnilta.
Salmelan vierustalta löytyy pika-apu paleluun: saunaksi muutettu Datsun100A odottaa kylpijöitä, moottoritilan puoleisella puolella paistuivat kiukaalla makkarat. Vieressä tietysti kylpytynnyri… Edetessään päivä kirkastuu ja lämpenee, ehkä kaikki haluavat ehtivät mobiilisaunaan….
Kunnanjohtaja Merja Olenius kertoo tekevänsä markkinakauppiaiden keskuudessa kyselyä, jonka aiheena ovat turvallisuusjärjestelyt, kehitysehdotukset ja vertailu muihin markkinoihin. Ilmeisesti markkinoita on tarkoitus yhä vain kehittää paremmiksi.
Juhlamarkkinoiden wanhat waatteet –teema on saanut monet sonnustautumaan asianmukaisesti. Mukava on katsella näitä pukineita.

Uusi markkinamestari on sanansa mittainen mies

Hartolan markkinoilla julkistettiin taas lauantaina puolilta päivin kansan tahto. Tuntia aikaisemmin nähtiin esiintymislavalla markkinamestareita vuosien varrelta ja he kertoivat kukin ajatuksiaan omasta markkinamestarivuodestaan.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jarkko Fågel oli valmiina kertomaan seuraavan markkinamestarin nimen. Ensin hän luki eniten ääniä saaneesta seuraavia luonnehdintoja, joilla valintaa oli perusteltu:
– Korvaamaton isäntä, hyvä Hartolan puolesta puhuja, mies, jolla on mielipide, seisoo sanojensa takana… Päivi Koskela luovutti sitten markkinamestarin viitan seuraajalleen Tuomo Piiparille.
Piipari kertoi yleensä olevansa sanavalmis, mutta nyt sanat olivat hukassa – titteli tuli aika lailla puskista:
– Mielelläni majatalon isäntänä otan tämän viitan Linnanrouvalta. Hartolan markkinat on tapahtuma numero yksi! Kiitos kaikille!
Piipari kertoi saaneensa tietää valinnasta 31.8. ja kantavansa ylpeänä viittaa: – Matkailu on meille kaikille yhteinen asia, samoin Hartolan esillä pitäminen. Kenenkään ei kannata kaivautua poteroon, hyvää yhteistyötä tarvitaan!

Kuvassa: Tuore markkinamestari Tuomo Piipari sai viitan, käädyt ja kunniakirjan. Vastuu alkoi painaa hartioita!

Lisää kuvia Lähilehden facebookissa.