Sahtia, sahtia, sahtia

Mikko Taskinen
HARTOLA

Sahdin valmistuksen SM-kisat järjestettiin tänä vuonna Hartolassa, Krouvin lavalla lauantaina 3.8. Paikalla oli satoja ihmisiä huolimatta siitä, että samana viikonloppuna oli sekä Jyväskylän suurajot että Kuninkuusravit Lahdessa.
Kun puheet oli pidetty ja Kalhon soittokunta töräytellyt soittimiinsa, alkukarsinta oli suoritettu ja kuusi finalistia oli päässyt jatkoon, oli tositoimien aika.
Kuuden pöydän ääressä istui 51 tuomaria, jokaisesta sahtipitäjästä yksi, koska jokainen pitäjä toi oman tuomarin mukanaan.
–Ne eivät siis ole kuntia vaan pitäjiä, vanhan kuntajaon mukaan, selventää Pekka Kääriäinen, Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja.
–Kun 80-luvun lopulla perustimme Seuran, lukitsimme perinnepitäjät, joissa sahtia on tehty iät ja ajat.
Arviointia on uudistettu. Aiemmin finalistien sahdit oli asetettu paremmuusjärjestykseen.
–Päätimme tänä vuonna kokeilla sitä, että jokainen antaa maistamalleen sahdille kouluarvosanan 4-10. Saa nähdä, miten tässä käy, Pekka Kääriäinen naureskelee.
Mutta onko tämä loppuviimeksi muuta kuin makuasia?
–Eihän tämä oikeastaan ole, vastaa eräs tuomari.
Ja toinen säestää.
–Onhan siinä tietysti väri ja tuoksu, mutta oikeastaan kyse on siitä, mikä kenellekin maistuu. Ja se taas riippuu osittain siitä, mihin on tottunut. Jokaisessa pitäjässä on kuitenkin omat perinteensä.
Loppuseremonioiden aluksi jämijärveläiset ylpeänä ilmoittivat, että ensi kesänä on heidän vuoronsa järjestää 29. sahdinvalmistuksen SM-kisat Jämillä.
Seuraavaksi oli vuorossa kaikkien kilpailijoiden esittely. Sahtia tehdään ympäri Suomen niemen, mutta oikeastaan vain Hämeessä, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla. Reuna-alueilla valmistettu juhlajuoma on sinne alkuperäisistä sahtipitäjistä muuttaneiden työtä. Perinne ei ole pelkästään vanhojen mestareiden varassa, vaan nuoria on tullut mukaan useimmissa pitäjissä.
Ja lopuksi oli aika palkita kuusi parasta. Kovin tasainen oli kuuden kärki tällä kertaa. Neljä parasta mahtui 14 pisteen sisään. Järjestys kuudennesta voittajaan oli tänä vuonna: Rauma, Kalajoki, Heinola, Espoo, Karvia ja voittajaksi valittiin tällä kertaa Ari Rämö Lahden Sahtiseurasta. Onnittelut voittajalle!
Kiitos erinomaisesti toimineista järjestelyistä Hartolan sahtiseuralle, Hartolan Leijonille, Hartolan Yrittäjille, Hartolan kunnalle, Krouvin lavan isännälle Matti Punakalliolle ja tietenkin Suomen Sahtiseuralle.

Kuvassa: Sahdinvalmistuksen SM-kisojen kuusi parasta vasemmalta oikealle: Rauma, Kalajoki, Karvia, Lahti, Heinola ja Espoo.