Mehiläisfarmarin kesä

Kyösti Piippo
Sysmä

Hyvien Ihmisten torimyyjien joukkoon on viime viikkoina ilmestynyt hunajapiste. Terttu Lindholm aloitti tämän tärkeän herkun myynnin kolmisen viikoa sitten.
Lindholm on harrastanut mehiläistarhausta kahdeksan vuotta: viisi yhdyskuntaa on kesäpaikassa Liikolanlahden rannalla ja yksi vakinaisessa asuinkunnassa Sipoossa.
Liikolanlahden kesäpaikassa Lindholm on viihtynyt jo vuodesta 1990.
– Etsimme tukikohtaa melontaa varten ja täältä se löytyi. Ensin rakennettiin sauna ja kamari ja siitä paikka on laajentunut nykyisiin mittoihin.
Kiinnostus mehiläisiin syntyi kymmenkunta vuotta sitten syystä, että pölyttäjien iloinen surina oli lakannut kuulumasta. Pölyttäjäkadon näki ja kuuli. Asia kiinnosti Lindholmia niin paljon, että hän meni kansalaisopiston mehiläistarhauskurssille, liittyi alan yhdistykseen ja hankki ensimmäisen pesäyhdyskunnan yksityiseltä alan harrastajalta. Myyjä opasti ja neuvoi uutta ”farmaria” ratkaisevasti harrastuksen alkumetreillä.
Terttu Lindholm on myymässä hunajaa ensimmäistä kesäänsä Sysmän torilla. Pari kertaa hän on osallistunut Liikolan seurantalon kirppis -tapahtumaan, mutta suurin osa sadosta käy kaupaksi suoramyyntinä asiakkaille.
–Tänne torille tulin vähän liian myöhään, sesonki on jo ohitse. Mutta ei tämä ole muutoinkaan mikään tuottoisa bisnes, mukavinta on olla torilla ja tavata mielenkiintoisia ihmisiä. Toimitan hunajaa myös pyydettäessä kotiin.
Kulunut kesä ei ollut sadon kannalta mikään hyvä kesä: kylmyys ja kuivuus vaivasivat eikä muutama viikon kuuma jakso pysty tilannetta korvaamaan. Ensimmäiset hunajakakut valmistuivat heinäkuun alussa, kun viime vuonna pesä tuotti satoa jo toukokuun lopulla.
Lindholm aikoo jatkaa harrastustaan myös tulevaisuudessa.
–Enhän voi jättää kasvattejani heitteille, niistä on pidettävä huolta!
Tämähän tarkoittaa sitä, että Terttu Lindholm ilmestyy myymään hunajaansa Hyvien Ihmisten torille myös ensi kesänä.

Kuvassa: Terttu Lindholm on perehtynyt mehiläishoidon pienimpiinkin yksityiskohtiin.