”Ihana Ulrika”

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Uusi-Olkkolan perinnemaisemassa päärakennuksesta rannalle päin olevalta luonnonniityltä kuuluu miekkojen kalske. Kaksi aatelisherraa siellä ratkoo välejään kaksintaistelun merkeissä.
Kyse ei ole niin vakavasta asiasta kuin ehkä saattaisi luulla. Sysmäläissyntyinen ohjaaja Janne Vanhanen filmaa paikalla uusinta elokuvaansa ”Ihana Ulrika” ja taisteluparina mittaa toisistaan ottavat näyttelijät Matti Onnismaa ja Juha Svahn.
Jannen lyhytelokuvan juoni kertoo tarinan, jossa 1700-luvun Ranskassa kaksi aatelismiestä päätyy kaksintaisteluun rotuvalion angorakissan omistajuudesta. Kumpikaan miehistä ei kykene pyytämään toiselta anteeksi, joten asia on ratkaistava kaksintaistelulla.
– Kuultuamme tarinan tästä sattumuksesta, meidän oli suorastaan pakko kirjoittaa siitä. Niin syntyi lyhytelokuvan kässäri huoltajuuskiistasta, joka käsittelee suurta inhimillistä mysteeriä, toteavat ohjaaja Janne Vanhanen ja käsikirjoittaja Veera Lamminpää.
Käsikirjoittajat avaavat juonta lisää: Taistelun edetessä herrojen teeskennelty eleganssi alkaa rapista. Riita käy fyysiseksi ja kyse on muustakin kuin vain lemmikistä. Miehet ovat veriseen riitaan ajautunut pariskunta.
Lopulta kissa karkaa, mutta pystyvätkö miehet sopimaan riitansa?
Uusi-Olkkolan perinnemaisemat vaikuttivat filmauspaikan valintaan.
– Katselimme kolmen kartanon tienoita Sysmässä, mutta tämä osoittautui parhaaksi, toteaa elokuvan tuottaja Michel Saukkonen.
Elokuvaa on kuvattu pitkin kevättä ja kesäkuvausten jälkeen alkaa leikkausvaihe.
– Loppusyksystä kaiken pitäisi olla valmiina ja voimme aloittaa markkinoinnin ensi vuoden elokuvafestareille, suunnittelee Saukkonen.

Kuvassa: Taistelu kissasta. Oikealla Tandefeldtia näyttelevä Matti Onnismaa ja vastassa Reid, Juha Svahn. Mikrofoni tallensi miekkojen kalskeen.