Ravioskorven kekrilounas

Kun Sysmän Itte-viikko kokosi ohjelmaa neljä vuotta sitten, ilmoittivat ravioskorpelaiset laittavansa lounaspöydän kaikelle kansalle  sadonkorjuukauden päättymisen merkeissä. Ruokailijoita ilmestyi paikalle niin runsaasti, että perinnettä päätettiin jatkaa. Viime viikonvaihteen järjestyksessään neljäs kekrilounas keräsi koulun täyteen jo etukäteen lipun lunastaneista herkkusuista. Paikalla emäntänä häärinyt Ulla-Maija Luodemaa oli syystäkin tyytyväinen.

Luodemaan mukaan kekripitojen valmisteluihin on osallistunut tavalla tai toisella parikymmentä kyläläistä, käytännön ydinporukkaan kuului kymmenkunta aktiivia.

Kaikki ruuat on valmistettu kotona ja oman kylän tuotteista, monia mausteita ja yrttejä myöten. Vain sinappi, silli ja kalat on ostettu muualta, kertoi Luodemaa.

Yhteisessä palaverissa suunniteltiin menu ja päätettiin, että kuka tekee ruokalistan lajeista mitäkin. Menu sisälsi sopivasti isoäidin reseptein valmistettuja herkkuja ja uusia makuja.

-Uusista erikoisuuksista voisin mainita Ronin Vuohitilan kutunjuuston ja Muonion reseptillä leivotun Lapin rieskan. Muutamien tutumpien ruokalajien reseptejä on tuunattu ja ne ovat tietty salaisuuksia, ylpeilee Ulla-Maija.

Kyläyhdistyksen varapuheenjohtajana toimiva Ulla-Maija Luodemaa oli ylpeä kylän talkoolaisten sitoutumisesta kekrijuhlan valmisteluihin, kaikki olivat mukana pyyteettömästi. Juhlan tuotolla pystytään merkittävästi kustantamaan kylätalon kuluja.  Koulu on kesän jälkeen taas ahkerassa käytössä;  kansalaisopisto, 4H, pikkupoikien sähly, kuntosali, kirjasto sekä monet kurssit  ja juhlat tuovat iloa ja vipinää kylätalon tiloihin.  Kylän asukaslukukin on mieluummin nousussa kuin laskussa, sillä tänäkin vuonna Ravioskorpeen on muuttanut kolme perhettä. Kylällä on yhteensä viitisenkymmentä savua.

Pääruuan ja kahvin välisellä tauolla projektipäällikkö Kristiina Mäki esitteli kylälle valmistuneen turvallisuussuunnitelman. Suunnitelman sisällöstä kerrotaan lehtemme seuraavassa numerossa. Lopputulemana Mäki totesi Ravioskorven olevan upea maalaiskylä, jossa elää edelleen voimakas yhteisöllisyys ja ihmiset tuntevat olonsa kokolailla turvalliseksi.

KP