Ravintolapäivää

Aurinkoinen sää suosi viime sunnuntaina vietettyä ravintolapäivää Itä-Hämeessä. Hartolassa Vanhanmyllyn kalanviljelylaitoksella Hutrin perhe käynnisteli kiireistä päivää viimevuotisen harjoittelukerran innostamana. Edelliskerralla tapahtumaan löysi jo yli sata kävijää ja tällä kertaa tapahtumaan oli todella panostettu. Jyhkeä ruokapöytä ei olisi notkahtanut edes sen päällä tanssimisesta, sillä paikkakunnan kuulut liimapuupalkit oli valjastettu penkeiksi ja pöydäksi, jonka ääreen mahtui useita kymmeniä ihmisiä kerrallaan ruokailemaan.

Kala- ja kasvispitoisen aterian olivat loihtineet Vanhanmyllyn tilan isäntäväki Tero Hutri, Marika Turunen sekä lapset Hugo, Paavo ja Helmi naapuriapuineen ja kiirettä heillä pitikin, sillä parissa tunnissa kävijöitä oli ollut jo parisataa ja asiakaskunta tyhjensi lautasiaan tyytyväisen oloisena. Emäntä Marika naureskeli perunankeittelyn lomassa päivän olleen kiva kokemus, joskaan ei aivan mutkaton.

-Lisähaastetta järjestelyyn toi lähes valmis keittiöremontti, kun osa tavaroista oli vielä hukassa ja uuden lieden käyttökin vaati vielä opettelua,  henkäisi Marika. Hän kiitteli henkilökuntansa ahkeruutta:  Esikoinen Hugo hoiteli kassaa, Paavo (12 v.) paistoi kasviksia ja Helmi (9 v.) toimi juoksutyttönä ja somistajana – naapureiden apua unohtamatta.

Rantamökin kuistilla jälkiruokakahvejaan nautiskelivat järvenpääläiset Eila ja Reijo Miikki, jotka olivat aiemminkin vierailleet sukulaispaikassaan ruuan perässä ostamassa Tero Hutrin kasvattamaa tuoretta kalaa. Molemmat olivat nauttineet maittavasta monen ruokalajin ateriasta.

-Voi olla, ettei viikkoon tarvitsisi syödä, naureskeli Eila Miikki ja lisäsi, että hyvän ruuan lisäksi vieraat saivat nauttia samalla Tainionvirran upeasta maisemasta.

Samaan aikaan Sysmän Suopellossa nähtiin toisenlainen toteutus ravintolapäivästä, kun halukkaat ravintolanpitäjät pystyttivät myyntipisteensä Suopellon Kievarin yhteyteen. Päijänteen muikkuja ja ahvenia oli myyntiin perannut Mirka Palonen ja niitä maukkaine lisukkeineen tarjosivat Merja, Nette ja Nella Rimpioja. Terveellistä kasvispirtelöä oli tarjolla Kievarin puolella ja jälkiruuaksi löytyi ainakin Ronin vuohitilan vuohenmaitopannaria sekä juustoja. Vuohitilan emäntä Tiina Lahtinen oli tuonut mukanaan myös tilan pr-osaston eli pari kirjavaa kiliä yleisön ihailtavaksi.

Ravintolapäivää on Suomessa vietetty vuodesta 2011 kolmesta neljään kertaa vuodessa. Se on saavuttanut suuren suosion etenkin pääkaupunkiseudulla. Seuraava ravintolapäivä osuu marraskuun puoliväliin. Toivottavasti se innostaa uusia ravintoloitsijoita myös meillä maaseudulla, missä raaka-aineetkin tulevat oikeasti läheltä ja tuoreina.

RP