Kirjojen yö ja päivä

Illan aloitti laulutrio Les Girls, pianossa Jukka Nykänen. Ryhmä tarjosi loistavaa musiikkiviihdettä eri genreissä, mutta palataan aluksi ”tyttöjen” ryhmän syntyhistoriaan. Les Girls (Ritva Auvinen, Sinikka Sokka ja Laura Heinonen) syntyi Ritva Auvisen mielijohteesta päästä laulamaan lavalle sisarentyttärensä Sinikka Sokan kanssa. Sinikka oli taas esiintynyt musikaalissa yhdessä Laura Heinosen kanssa ja niin kaksi taitavaa sopraanoa ja mainiosti laulava näyttelijä löysivät toisensa. Säestäjäksi kaikki kolme halusivat välttämättä Jukka Nykäsen, joka on saanut erinomaisia arvosteluja sävellyksistään ja klassisen musiikin levytyksistään sekä toiminut useiden musikaalien kapellimestarina.

Koska Les Girlsin laulajat tulevat eri musiikkigenreistä, luulisi ohjelmiston kokoamisen olevan kokolailla vaikeaa. Mutta mitä vielä.

–Unohdimme genret ja päätimme alusta pitäen esittää lauluja joista pidämme, sanoo Sinikka Sokka.

Ja totta vieköön, kyllä ryhmän esitys Sysmän Teatteritalolla oli melkoinen tulitus; operettia, Anna-Maija Kähärän sävellyksiä Kanteletaresta, chansonia, calypsoa jne. Ja kaikkien upeiden laulujen väliin kuultiin Nykäsen virtuoosimainen pianosovitus Säkkijärven polkasta.  Solistien soolonumerot (Laura Heinonen: ”vaipanvaihtolaulu” Funiculi Funicola, Sinikka Sokka: Padam, padam ja Ritva Auvinen: suomenkielinen Warum) olivat häikäiseviä. Ryhmän ohjelmisto oli vain puolikas heidän kokoillaan konsertista, mutta haltioitunut yleisö taputti taiteilijat lavalle uudestaan monta kertaa. Hyväksi lopuksi Ritva Auvinen lauloi yleisön keskuudesta toivotun Karjalan kunnailla.  Tämän laulun jälkeen Sinikka Sokka joutui suorastaan komentamaan yleisön kahvitauolle ennen seuraavan taiteilijan esitystä. Kahvitauolla tavoitettu Sinikka Sokka kehui Sysmän kulttuuritietoista yleisöä loistavaksi ja sanoi sen tarttuneen heti myös ryhmän esityksiin.

Maanmainio Ilkka Heiskanen

Teatteritalon hikisen yleisön eteen asteli kahvien jälkeen näyttelijä Ilkka Heiskanen. Hän on kaikille tuttu lukemattomista TV-sarjoista ja elokuvista. Heiskanen marssitti teatteritalon lavalle Veikko Huovisen kynästä syntyneitä mainioita hahmoja riehakkaana kavalkadina. Mies joutui opettelemaan ulkoa 60 sivua Huovisen tekstiä; kaksitoista tarinaa ja kolmisenkymmentä eri hahmoa – yhden miehen esittämänä! Erillisistä novelleista muodostui kokonaisuus, joka kertoo Huovisen ihmisistä, meistä kaikista.

–Tätä haastetta olin varmaan hakenut koko ikäni, sillä rakastan Veikko Huovisen tekstejä, totesi Heiskanen.

Ilkka Heiskanen luki Havukka-ahon ajattelijan 11-vuotiaana ja sen jälkeen se pitikin lukea uudelleen joka vuosi. Hän sanoi päässeensä irti Huovisesta jollakin tapaa viimeisen Kari Väänäsen ohjaaman TV-version myötä, missä Ilkka näytteli Mooses Pessin roolin.

Huovisen Erikoiset valmistui ensi-iltaansa vajaa vuosi sitten, mutta takana on jo yli sata esitystä. Miestä odottaa myöhemmin syksyllä mielenkiintoinen kiertue Ruotsissa, missä suomenkielinen monologi osittain tekstitetään ruotsiksi. Heiskanen odottaa kiertuetta mielenkiinnolla – ja pienellä pelollakin.

Mitäs Heiskasen Huovis-esityksestä voisi sanoa? Upeaa näyttelemistä, kun lavalle juoksutettiin hengästyttävällä vauhdilla Huovisen mainioita novelleja – sielunvaellustarina, Jutta Granin naimisiinmenot, urheilijan doping-testin pissaamisvaikeudet jne.

Upea oli Kirjojen Yön perjantai-ilta Sysmän Teatteritalolla.

KP