Rantalan mökit ’haukuttu’

HARTOLA
Kyösti Piippo

Ihan aluksi lienee syytä hieman selittää jutun otsikointia. Hartolan Vuorenkylässä, Iso-Paljo -järven rannalla sijaitsevan Rantalan lomamökkien isäntä Jouni Hokkanen tykkää koirista ja on suunnannut markkinoinnin kärjen koira-ihmisiin.

–Pääkohderyhmämme ovat kotimaiset lomalaiset, jotka haluavat ottaa lemmikkinsä mukaan mökkilomalle. Meillä se on mahdollista. Koirat ovat tervetulleita kaikkiin yhdeksään mökkiimme.

Rantalan tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 1997 ja tilan tuotantosuunta vaihtui lypsykarjatuotannosta päätoimiseen mökkibisnekseen.

–Maitotilan hoitaminen vaatii ehdotonta sitoutumista ja lypsykarjan hoito olisi vaikeuttanut täysipainoista mökkivuokraustoiminnan hoitamista. Lisäksi meillä olisi ollut edessä mittavat investoinnit maitotuotannon jatkamiseksi.

Tilan pellot ovat edelleen viljelyssä ja Hokkanen toimittaa naapurin karjatilalle rehuksi mm. kauraa ja ohraa, lisäksi pelloilla kasvaa kuminaa. Viljatuotanto ja metsätalous tukevat välillisesti myös mökkibisnestä, sillä elävä maatila hoikuttelee omalta osaltaan lomailijoita Iso-Paljon rannalle.

–Maanviljelyyn liittyviä kysymyksiä tulee koko ajan ja mielelläni tietty niihin vastailenkin. Moni asia on auennut näiden keskustelujen jälkeen kaupungista saapuneille asiakkaille.

Palataan koirateemaan. Hokkasen mukaan koiraihmiset ovat erinomaisia mökkivieraita. He viihtyvät lemmikkiensä tavoin hiljaisuudessa ja rauhassa luonnon keskellä. Liekö koirat vaikuttaneet siihen, että kotimaisten asiakkaiden määrä on koko ajan kasvussa ja vuokraajia tulee entistä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Viikko on yleisin vuokra-ajan pituus ja vaihtopäivä on perjantai. Tuleva kesä on kokolailla loppuunmyyty juhannuksesta elokuun loppuun. Hokkanen hoitaa mökkien vuokraamisen itse 70 – 80 prosenttisesti, loput asiakkaat tulevat Lomarenkaan kautta.

–Erittäin mukavaa on huomata, että vuodesta toiseen mökkivieraat ovat tuttua vakioporukkaa, vaihtuvuus on vain parinkymmenen prosentin luokkaa, toteaa Jouni Hokkanen.

Talvella mökit täyttyvät pitkien lomien aikana ja viikonloppuisin monet eläkeläiset tulevat koiriensa kanssa puhtaan luonnon keskelle.

Jouni Hokkanen on tyytyväinen Hartolan kunnan ja Lahti Region -organisaation yhteistyöstä.

–Hartolan omat resurssit eivät riitä markkinoimaan kuntaa. Ammattimainen ote Lahden suunnalta on ensiarvoisen tärkeää.

Tosin Hokkanen toivoo kunnan järjestävän yhteisiä kokoontumisia matkailuryittäjille, missä voitaisiin keskustella kiireettä alan kehittämiseen tarvittavista toimista.